HTML

dini blogja

Március 4-étől Jupiterben (FL) veszek részt Spring Trainingre...

Friss topikok

  • Matthew: Nem írsz valami összegzést? Én szívesen olvasnék egy ilyet. (2008.06.16. 20:22) Képek 3.
  • Goro Anyja /Bea/: Dini! Élvezetesek voltak az írásaid, -de mint a baseballhoz csak konyító, nem igazán értettem mind... (2008.05.28. 17:39) Május 24.
  • Niko: Szasz Egyébként a mozgásáról egyből fel lehet ismerni. Te elég izmos vagy már? Niko (2008.05.21. 10:03) Pedro's back
  • foldimiki: hi, jun. 6-7-re legyél itthon, hogy leigázhassuk Károlyvárost Tanulj tenyleg minel tobbet, Varun... (2008.05.20. 11:40) Pedro
  • Padre: Megállott az élet odakint öregem? Mi van? (2008.05.19. 08:37) Május 8.

Linkek

2008.06.09. 09:47 SimonyiDénes

Képek 3.

Na még így a végén feltöltöttem a maradék képeket. Szóval meg lehet nézni őket.
Van rajta Pedro, Carpenter szóval van néhány Cy Young winner a képeken. Tán még leendők is:)

1 komment


2008.05.24. 23:12 SimonyiDénes

Május 24.

Utolsó napjaimat töltöm az itteni salakban. Legalábbis ha minden számításaim szerint alakul. Csütörtökön átutazok St.Louisba(e nélkül) ahol hétfőig leszek aztán jövök vissza és innen utazok haza. De addig még tervezem néhány nagyobb ütés végrehajtását.

Beszélgettem egy live bp előtt a már említett szteroidos dobóval. Egy pillanatig sem tagadta , hogy használt volna bármit. Elmondta, hogy azért használt nemtommit, mert vol egy boka műtétje tavaly novemberben és, hogy hamarabb megerősödjön a bokája. Kérdeztem, hogy érez-e bármilyen különbséget a dobásával kapcsolatban, és azt mondta, hogy erősebbnek érzi a karját. Nem tünt úgy mintha megbánta volna a dolgot. És az itt eltöltött idő alatt több olyan véleménnyel is találkoztam, hogy pl az HGH az csak segít a testnek és, hogy semmilyen káros hatása nincsen. Odáig azonban már nem jutottak el, hogy ezzel szabálytalan előnybe kerülnének. Ugyanakkor a latin játékosok meg mindenféle szteroid nélkül éveket nyerhetnek amit nem is tudnak leellenőrizni...


Tegnap 4-1-re vezetett a Nationals a 9.inning alján ellenünk, és mivel nem akartak veszíteni szükségük volt rám és egy pinch hit bh-ra tőlem. Érkezett is a BH rightfieldre. Hatalmas üdvrivalgás a kispadon. Aztán nem sikerült pontot szereznünk a leadoff bh ellenére. De sebaj én azért örültem. Ma csak az egyik csapatunknak volt meccse a másik csapat(amiben én vagyok) egy intersquad meccset játszott 4inningig. Mivel most már nem hemzsegünk a cserejátékosokból így csak 4 ütőjátékos volt köztük én. A két dobó Hooker ( én is megmosolyogtam a nevét) és Stambough (aki 1985-ben az év babája volt:)). Hooker egy jobbkezes páver picser Stambough meg egy kellemetlen balos. Első AB-m Stambough ellen volt és rögtön az első dobását a lelátóra akartam küldeni meg is volt hozzá minden csak épp a labdát nem találtam el:) Aztán 3 dobással később 2-2 countnál egy egyenest RF-re küldtem egy linedrive személyében. Aztán egyesen is maradtam mert utánam 3K következett. Következő inningben mivel ez intersquad meccs volt egyesen maradtam futóként és előszőr bunt majd hit and run volt. De egyiket se hajtotta megfelelően végre az ütőjátékos így 2-esen force out lettem végül. Így kerülhettem újra az ütőboxba 1 out futó 1-2. Az ominózus power pitcher volt a dombon. És ugye gyors labda messzebbre száll. Már a héten gondolkoztam rajta, hogy az oké, hogy BH-kat ütök de azért üthetnék már valami redeset is. Valami nagyobbat. Szóval az első egyenest szemeltem ki áldozatul ami right-centeren a warning track előtt esett le és az első extra basehitem egyben az első RBI-om is volt, egyből kettő. Aztán megintcsak nem szereztem pontot. A maradék 2inninget RF-ként töltöttem mivel az outfieldeket is szerették volna ütni látni az edzők, no meg persze nem akarják nagyon elvenni a dobók önbizalmát. Habár az RF akit leváltottam egy homerunnal büntetett:) Igazából nagyon nagy élmény volt ilyen nagyot ütni. Pontosabban büszke voltam magamra, hogy ezek se jobbak. Persze jobbak de, hogy én is megtudom csinálni amit ők és bizonyítottam magamnak, hogy nem volt feleseleges az egész amit itt csináltam. És talán még egy kis fricska az orruknak, hogy többszáz ezer dollárt költenek játékosokra akik nem biztos, hogy annyivel jobbak.


Még egyszer szerintem biztos írok mielőtt hazamennék. De ha még se tenném remélem szórakoztató volt a blog még ha az utolsó pár hétben ritkábban is írtam aminek talán az lehet az oka, hogy beleszoktam a dologba és sokkal kevésbé tüntek érdekesnek az amúgy hihetetlen dolgok. Szerintem nem sokan tudnának érdekeset írni a munkájukról minden nap, és ez igazából munka-még ha nem is olyan igazi. Már igazából nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi a helyzet otthon és nagyon szeretnék segíteni, hogy hamarosan talán valaki más is eljuthasson ide és talán neki több esélye legyen csapatba kerülni.

Tán illik még megköszönnöm mindenkinek aki olvasta az eddigieket és, hogy a fórum se vált harctérré. Most már hamarosan találkozunk!


Dini a Mets Port St.Lucy-i stadionjában miután Pedro dobott

13 komment


2008.05.21. 03:13 SimonyiDénes

Pedro's back

Hát megtörtént. Dobott. Az MLB.com-on annyit írtak, hogy 77 dobást dobott, 4 1/3 inningben. Ez eddig helyt álló. Ellenben részleteket nem közöltek. Na én mint bennfentes elmondok pár részletet. 88-89 mph-val dobált. Megkérdeztem a szobatársaimat akik ütöttek ellene, hogy mit gondolnak. "He's by far the best pitcher I've ever seen". A labdái rengeteget mozogtak. Ross Oeder(szobatársam 3/3 Pedro Martinez ellen) elmondása szerint volt egy 2seem fastballja ami a strike zóna külső részén indult és belső felére érkezett.Oda dobta a labdát ahova kellett-néha nem-. De a lelátóról is nagyon jól nézett ki a dolog.


A statisztikák azonban ellentmondhatnak az eddigiekkel. A 4 inning alatt 7 hitet kaott és 2 earned run-ja volt. Kapott egy HR-t is. De amúgy az összes többi 6 hit csak ilyen éppen infield felett átpottyanós volt. A srác aki ütötte a HR-t a következő at batjében persze strike out lett:) Csináltam rengeteg fényképet és egy csomó videót is. A képeket majd feltöltöm de a videók közül majd kinézek néhány jobbat és csak azokat töltöm fel.

Úgy látom ezen a képen azért nem teljesen lehet kivenni, hogy ez Pedro de a hátán a  számból talán.


Ma reggel miközben mi a reggeli beszédre vártunk az outfielden dobált az egyik edzővel egy új nagyligás csávó akiról többen nem tudtuk, hogy ki aztán felvilágosítottak minket, hogy az Jason Isringhausen. 11 saveje van már idén 17 lehetőségből, ami nem annyira jó. 8.00 ERA-val rendelkezik ami megintcsak nem túl fényes. Én meg szombaton guggoltam egy embernek akiről feltételeztem, hogy olyan AA/AAA-ban lehet mert még sose láttam és hogy biztos leküldték rehabilitálni. És aztán arra jutottam, hogy nagyon hasonlított erre a csávóra tehát biztosan ő volt. Aztán néhány órával később beszélgettem az egyik edzővel és kérdeztem, hogy mikor érkezett Isringhausen és mondta, hogy ma. Ekkor összeomlott az elméletem. Aztán kérdeztem, hogy ki lehetett múlthéten és mondott valami neved, hogy AA-ben volt tavaly és, hogy most járt le az 50 meccses eltiltása mert valami steroidon elkapták:) A csávó elég izmosnak is tünt amúgy:)


Nos mára akkor ennyi volna.

1 komment


2008.05.19. 22:35 SimonyiDénes

Pedro

Nos már tudom hogy nagyon régen jelentkeztem. Kissé ellustultam meg egy betegség is korlátozott.

Szóval az elmúlt pár napban torok fájás, orrdugulás, köhögés zavarta az álmomat meg persze a nappalaimat is. Két napig fejfájás is gyötört amire kaptam valami fájdalom csillapitót ami hatott is. De a mellékhatására is rájöttem. Catcher edzés volt és dobógépból lőttek nekünk curveballokat. Elég gyorsan de a lényeg az volt, hogy a gyógyszer lelassította a reflexeimet. Érdekes volt:)


Ennél tán érdekesebb, hogy most egy 4 meccses hitting streakem van:) Persze ezek csak intersquad meccsek de a dobók attól még dobók. Azt hiszem, hiogy most már nem is fogok túl sok játék lehetőséget kapni, úgyhogy igyekszek még a maradék időben minél több dolgot megtanulni.


Nagy örömmel olvastam a Duna Kupa beszámolót. Szuper, hogy végre jó lehet a válogatott.


Szóval amiért ma írok az az, hogy végre Pedro Martinez elérkezett a rehabilitációjának arra a szakaszára, hogy meccsen dobhat. És előszőr egy Extended Spring Training meccsen dob. Mégpedig a Cardinals ellen. Pontosabban a white team ellen. Én sajnos a Red teamben vagyok és így nem játszhatok a meccsen de elszállítanak minket is a stadionba. Kiváncsi vagyok mekkora felhajtást csinálnak belőle, mert, hogy este 6-kor kezdődik a meccs és a Mets Port St. Lucy-i stadionjában lesz, ahol sose játszunk. Majd igyekszem képeket készíteni aztán megírom azt is, hogy milyen volt Pedro. Meg a stadion meg az egész.


A hazautam már kezd körvonalazódni. Úgy néz ki, hogy május 28-án átrepülök St. Louise-ba és néhány napot ott töltök Al Hrabosky meghívására, és június első hetében utazok haza. Szóval hamarosan találkozunk!

3 komment


2008.05.09. 00:01 SimonyiDénes

Május 8.

Zsoba amit bevágott videot Rick Ankielről az eléggé ott van. Itt is mindenki arról beszélt másnap, hogy "húú azt láttad?". Az általános vélekedés az, hogy a Cardinals a vártnál sokkal jobban kezdte az idei szezont és ez főleg a dobóknak köszönhető.


Olvastam, hogy a dobók egészségének védelme megint felmerült otthon. Néhány szót akkor megint írnék erről. Ez nincs minden organizációnál így, de a Cardinalsnál, minden AA alatti csapatnál a kezdő dobók tandemben vannak, ezt piggy bag systemnek hívják. Szóval minden meccsre két kezdő dobó van akiknek van 60-60 dobása. Ez eltarthat 5 inningig, de akár 3 inning után is lecserélhetik. 4 naponta dobnak, és a bullpenben van 4 reliever, akik lehet, hogy nem is dobnak. A kezdő dobók felváltva kezdik a meccseket, egyik meccset A a következőt B kezdi. Hallottam, hogy egyes organizációkban a minor leauge-ben, ha a dobó egy inningben eléri a 35 dobást akkor azonnal lecserélik.


A tegnap esti meccset a catcher edzővel Dan Billardelloval néztem. És szóba került, hogy ő a 80-as években játszott ugye profi baseballt és hogy mindenki szerint aki abban az időben játszott a minor league és a major leauge szinvonala is visszaesett. Szerinte a "tökösség" hiányzik a játékból. Régen nem volt olyan, hogy nem szabad inside-ot dobni meg mindenki oda tette magát a pályán. Ha valaki .280 ütő átlaggal rendelkezett, akkor az elbocsájtástól kellett, hogy tartson, ma meg .220-vel is felküldhetnek magasabb ligába.


Az itteni edzők egy része, utazik a csapatok között és megnézi, hogy mindenki rendesen dolgozik, és a catcher edző is egy 10napos körutat tett, amiből tegnapelőtt jött meg. A 10 nap alatt a latin catcherek olyan szinten lusták lettek, hogy amikor a dobók már sorakoztak a reggeli bullpenre akkor ők még a cage-ben ütöttek és a dobó edzőknek kellett utánuk kiabálni. Tegnap reggel ugye megjött a catcher edző és így 8:00-kor már mindegyik teljes catcher felszerelésben várta a dobókat:) Mindegyik guggolni akart.


Baserunning

Már régen írtam valamiféle okosságot és mivel ma és tegnap sokat foglalkoztunk baserunninggal úgy gondolom ez talán érdekes lehet. A baserunning edzőnk Spence a Show-ban is volt edző és úgy tűnik ért a dolgához. Azt mondják, hogy tavaly a dodgers azért nem nyert meg nagyon sok meccset, mert senki sem tudott 1-esről 3-ra futni, pedig az rendkívül fontos. Alap gondolat: "when you hit a basehit, think double". Mindig extra basere kell számítani. Agresszív basefutással megnehezítjük a védők dolgát és a nyomás miatt hibát követhetnek el és akkor mienk az extra base. Ha mindenegyes alkalommal amikor basehitet ütünk az outfieldre úgy futunk mintha duplát futnánk akkor az outfieldet pontos és gyors dobásra kényszerítjük, amivel nyomást gyakorlunk rájuk és a meccs során nem tudnak ellébecolni, és ha netán nem tudják egyből megfogni a labdát máris mehetünk kettőre.

Minden bázison meg van, hogy mi a legveszélyesebb ütés, ami dupla játékot eredményezhet, ha nem figyelünk kellőképpen. Ha egyesen vagyunk futók, akkor a linedrive az első amire figyelni kell. Kettesen futóként arra kell számítanunk, hogy a dobónak ütnek vissza egy labdát és ha erre számítunk elkerülhetjük, hogy beszoruljunk és kiessünk. Hármason futóként a 3-as basenek menő erős rolling vagy linedrive amire számítani kell és így elkerülhető a duplajáték.

Ha 2-es, 2-3, vagy telepálya van, és 0 out akkor a futóknak nem szabad másodlagos leadet venniük megintcsak a duplajáték elkerülése érdekében. Mindenegyes bázison arra kell számítani, hogy a catcher pickoffolni fog és az első lépést miután a catcherhez került a labda így kell megtenni, aztán ha mégse dob ki akkor ez nem egy nagy megerőltetés, de az edzők arra a legháklisabbak itt, ha valakit bázison dobnak ki.Na akkor néhány szó még a velem történtekről. Ma simulated game-et játszott a piros csapat, 7inningig tartott és nekem csak ütnöm kellett. 6 at batem is volt, aminek nagyon örültem, annál is inkább, hogy a labdát most már teljesen simán látom, és az időzítésem se késő. Szóval már ott vagyok:) Az első at batemnél 2-0 állásnál tudtam, hogy az én labdám jön és egy huzatos lineat küldtem left centerre, BH. Másodszorra egy kellemetlen balkezes volt, aki nem is annyira gyors volt inkább a labdája mozgott és nagyon pontos volt.Róla egy erős rollingot ütöttem 3-asra amiből kiestem. Ütöttem meg egy kemény földön suhogósat kettesre amiből a futó átment 3-ra, egy kemény linedriveot rightfieldre ami pont emberhez ment, és még egy-egy rollingot ss-nek és 2b-nek. Szóval 6/1 voltam, de ez cseppett sem zavart, sokkal inkább feldobott a tény, hogy ezek a dobók már nem "azok" a dobók :) Mivel ez egy szimulált meccs volt így az edzők kedvükre raktak fel futókat a pályára és így nagyon sokszor voltam bázison. Még egy lopás is belefért:) Sőt megszereztem az ittlétem első pontját. 3-ason voltam épp, dobó emeli a lábát lead. dobó leteszi a lábát és megáll. Balk. Dini be. Meg van az első pontom :) Még nem láttam ilyen pontot itt.

Gondolom mindenki, aki olvassa ezt az blogot nagyon kiváncsi, hogy vajon meddig is leszek itt. Nos tegnap beszéltem az edzővel, hogy nem játszok sokat és, hogy akkor ez meddig is tart nekem. És mondta, hogy ez az extended spring training május 31-ig tart. Aztán 6-án a draft után visszajön pár ember a draftoltakkal egy hétre és 15-én kezdődik a nyári szezon. Azt mondta, hogy én döntöm el, hogy meddig szeretnék maradni. Szóval ez az állás.


Szombaton azok ellen játszunk akiket le szeretnének draftolni. Kiváncsi vagyok, hogy azok milyen szinten vannak. Majd jelentkezem!

u.i.:Kingának jól sikerültek az érettségik.

4 komment


2008.05.02. 03:43 SimonyiDénes

Május 4.

Mindenféle komolyabb esemény nélkül telt el az előző hét. Játéklehetőséget csupán simulated game-ek során kaptam. Ami azért nem annyira rossz. Sőt igazából még izgalmas is lehet. A különbség az igazi meccshez képest csak annyi, hogy a saját embereink ellen játszunk és, hogy a bíró valamelyik edző. Egy ilyen alkalmával hét inninget is guggoltam.

Tegnap egy junior college ellen játszottunk, és az edzők általában az ilyen meccsek előtt mindig elmondják, hogy 20 ponttal kell nyerni meg minden hasonló. Aztán a 7. inningig 0-0 volt az állás és 2 darab BH-nk volt, ami nem az ellen nagyszerű dobó teljesítményének köszönhető. Az edzőn ekkor az ideggyengeség jeleit véltem felfedezni. Majd a 8.inningben szereztünk 4pontot itt egy kicsit csillapodtak a kedélyek, de az új dobónknak nem sikerült eltalálnia a strike zónát és így megtöltötte a bázisokat. Aztán szereztek ők is 4 pontot. A meccs végeredménye is ez maradt és az edző hozzánk intézett beszéd nélkül szitkozódva elhagyta a pályát. Eléggé a lelkére vehette a dolgot mert még fél órával később is mikor lementem a klubházban a szobálya előtt a szitkozódását lehetett hallani... Kiváncsi vagyok, hogy miféle büntetéssel találkozunk hétfőn.


Pár hete BP alatt panaszkodtam az egyik dobónak, hogy milyen kényelmetlen egy szuszpenzor. Kérdezte, hogy milyet használok mondtam, hogy egy sima egyszerű szuszpenzort. És mondta, hogy vegyek újat, mégpedig banana cup nevűt. Aztán vettem is olyat és azóta nem panaszkodok, mert az oldala nem olyan kemény mint a régi és sokkal kényelmesebb. De a lényeg nem is ez, hanem, hogy beszéltek egy másik féle szuszpenzorról is, melynek neve nutty buddy és a készítője szerint ez a legbiztonságosabb, érdemes megnézni a videóját (Mark Littel vs. Pitching machine, baloldalt).


A héten a Palm Beach Cardinals(A) csapatát a példátlan sérülés hullám továbbra sem hagyta nyugodni és a leadoff hitter, right field Tyler Henley legalább 6 hétre DL-re került. De még így is szerencsésnek mondhatja magát. Történt ugyanis, hogy buntolni próbált és egy inside magas labdát dobtak, ami elől megpróbált elmenekülni de a labda valahogy eltalálta a dobó kezének a középső ujját és az utolsó ujjpercéről leszakadt az ütőkesztyűvel együtt az ujja is majdnem. Csak egy bőrdarabka tartotta ott, aminek köszönhetően vissza tudták varrni az ujját és valószínüleg teljesen rendbe fog jönni. Ha az a bőr darab nem tartotta volna ott akkor elbúcsúzhatott volna az utolsó ujjpercétől.


Egy korábbi bejegyzésben írtam egy dobó edzőről aki menne Magyarországra, ha fizetnék az összes költségét. Pár napja odajött hozzám, hogy képzeljem el írt neki valaki Magyarországról, hogy menne-e. Terry volt az illető, de azt mondta, hogy csak úgy menne ha fizetnének neki mindent. Ennél a pontnál szünhetett meg a levelezés:)


Na de ugyanez a dobó edző odajött hozzám pénteken ebéd közben, hogy ha végeztem akkor menjek az irodájába. Nem nagyon tudtam, hogy mire is számíthatok. De mielőtt végeztem újra bejött és mondta, hogy amint végzek menjek a stadionba, mert guggolni kellene valakinek. Fogalmam se volt, hogy kiről  lehet szó de arra jutottam, hogy biztos valami fiatal csávó akit esetleg le akarnak draftolni, mivel draft előtt minden játékos akit fontolóra vesznek eljön ide és megnézik, hogy hogy mozog egy edzésen. Szóval befejeztem a szendvicsemet és irány a stadion. Kiderült, hogy "csak" egy Palm Beach Cardinals dobónak kell guggolni, akinek gondjai vannak a strike zóna eltalálásával. Mivel a mozgásával nem találtak semmi problémát és a bullpenben is jól dob arra jutottak, hogy biztos ideges. Ezért kellett a stadionban dobnia. Még nem guggoltam sose a stadionban de ez a salak ez nem is salak. Nem tudom, hogy milyen anyag de nem is annyira narancs sárga és sokkal finomabb. Szóval nagyon nagyon bejött. A srác érdekesen dobott, 5-6 dobás ahova kell aztán egy fastball 2méterrel mellé, curveball ami a salak előtt lepattan. Ettől eltekintve frankón dob:)

Amikor véget ért a bullpen sessionje az edző mondta, hogy kapok egy kólát az edzői kajálóban mondtam ok. Szóval bementem és ott volt néhány edző és a dobó edző mondta nekik, hogy mit csináltunk és az egyik főedző elismerően megjegyezte, hogy én edzek a legkeményebben. Az elég frankó érzés volt mondjuk. Nem csak feleslegesen edzeni, hanem, hogy valaki látja is. Lényeg ami lényeg büszke lettem magamra :)


A héten meccsek alatt előkerültek a "bench game"-ek. Ezek általában valamilyen találós kérdések vagy valami hülye szójátékok. Ismeri valaki az "is that a straight line" vagy a "bumm, bumm, bang,bang" című játékokat? Esetleg, ha valakinek van valami jó efféle játéka azt megoszthatná velem/velünk.


Akkor még megjegyezném, hogy a kedves hugom szerdán ballagott, és sanálom, hogy nem lehettem jelen. Mindazonáltal minden érettségizőnek sok sikert kívánok és Gazsinak üzenném, hogy ne húzzon meg sokat:) És mivel ma van május első vasárnapja minden kedves anyukának Boldog Anyák Napját is kívánnék!

5 komment


2008.04.26. 02:33 SimonyiDénes

Képek 2.

Feltöltöttem néhány új képet.
Megtekinthetők itt.

Szólj hozzá!


2008.04.25. 03:43 SimonyiDénes

Moises Alou

Nos akkor a mai adagot egyből egy képpel nyitnám. Ma a Mets ellen játszottunk és mint látható Moises Alou is a lineupban volt. A szabályokat annyira meg tudják az ilyen meccseken változtatni, hogy minden egyes inning 3. ütője ő volt. Csúnya slugfest is lehetett volna a dologból, de a meccset végül 2-0-ra nyertük meg. Moises kétzser ért basere, egyszer fielders choice-ból, egyszer sétált. Nem volt amúgy túl jó napja 2K és még 2 out volt a neve mellett a jegyzőkönyvben...


A mi másik csapatunk az ő másik csapatukkal játszott, ahol pedig nekünk volt egy rehab játékosunk, mégpedig Matt Clement személyében egy kezdő dobó. Azt mondták, hogy jól dobott de a sebessége még nem volt ott.


A szobában rendelkezünk XBOX-szal és van rajta néhány nintendo játék még az őskorból. És a minap az állításuk szerint valaha létező legjobb baseball játékkal is játszottak tegnap.

Azt hiszem a grafikája a játéknak említésre méltó:) A képen épp a Yankees játszik a California Angels ellen ha nem lenne egyértelmű :)


Örülök, hogy a Cardinals ilyen komoly gondolkodóba ejtett néhány embert. De én azt hiszem, hogy nem Racinger bíborosról lett elnevezve a csapat :)


Hát akkor most jön a "Réka ne figyelj" rész:) De ez még ha nem is figyelne a Réka nagyon rövid lenne. Habár tudom, hogy úgyis csalna és elolvasná. De mégha feltételezném, hogy nem is olvassa el akkor se tudok sok mindenről mesélni. Van néhány játékos aki elmegy bulizni és csajoznak, de általában a többségre ez nem jellemző. Meccseken egyáltalán nincsenek szurkoló lányok és a lakás-pálya útvonalon sem szokott sok lány várni ránk.


A tegnapi játékomról még annyit írnék, hogy ma sokan megdícsértek, hogy tegnap jól játszottam. És akkor még egy képet tennék ide a végére amit majd az unokáknak mutogathatok :)
5 komment


2008.04.23. 23:48 SimonyiDénes

Április 23.

Hát akkor előszőr is elnézést kérnék a hallgatásért ami mellesleg csak 1 nappal volt hosszabb mint, ami már sokszor előfordult. Történt azért egy smás a pár napban.

Az elmúlt néhány napban nem kerültem pályára ami már-már kezdett elszomorítani, és lehet, hogy ez is volt az oka, hogy nem sok szépet láttam amit leírhattam volna. Mindemellett a szobatársam éjjelente rendszeresen felébresztett, ha nem is ő hangoskodott a tv-t mindenképp be kellett kapcsolnia éjjel 3 körül és valami lövöldözős-robbantgatósat kellett néznie. A megnyirbált alvás időmet követően ugyanúgy 8-tól a dobóknak kellett guggolni, majd meccsen még több dobót bemelegíteni. Érdekes, hogy hogy hozzá lehet szokni a gyors dobásokhoz és aztán egy kicsivel lassabb is már milyen lassúnak tűnik. Például ha van egy dobó aki 90mph felett dob és utána jön valaki aki 86mph-val dob az már kész felüdülés.


Múlthéten megtörtént az első elbocsájtás az extended spring training során aminek a testvérem "invitee" Chung is áldozatául esett, rajta kívül még egy outfielder Mateo Marquez is lényeges a további írás szempontjából. Összesen 6 embertől szabadultak meg. Chingu, kóreai nyelven ez annyit tesz barát, mivel mindig mindenkinek ezt mondta ez rajta ragadt. Szóval Chingunak azt mondták, hogy jól dob és felkerül Quad City River Bandits csapatába, ami Low A és már most is játszanak. Ez a legalacsonyabb teljes éves bajnokság. Szóval, hogy két héten belül odakerül. Ekkor jött a gigszer, ugyanis az ügynöke nem munkavállalói vizumot szerzett neki, szóval azt meg kellett várni, hogy megkapja. Ezért a kéthetes határidő, amikor már csak egy hét és egy nap volt hátra akkor leültek vele és kapott egy szerződést. Következő nap volt a "cut" és az ő neve se szerepelt többet a rosteren. Értetlenül állt az eset előtt minden játékos, de a nyelvi nehézségek miatt sose derült ki számunkra, hogy ez miért történt. Azóta Los Angeles környékén van próba játékon egy Indepent League csapatnál.

A másik történet Mateo Marquez története. Ő outfield volt. Előző évben nagyon jól ütött, de valahogy nem akart összejönni neki idén. Mivel a csapatban van egy rakat outfielder így őt elbocsájtották, pontosabban felajánlották neki, hogy megpróbálhat átkonvertálni dobóvá. És kapott egy nap gondolkodási időt és arra jutott, hogy nem akar elmenni. Úgyhogy azóta dobóként működik. Volt 4 bullpen sessionje eddig és holnap lesz az első live BP-je, amikor majd ütők ellen dob. Az első sessionben csak egyeneset dobott a másodiknál már csavarttal is próbálkozhatott, a harmadiknál már nem csak pörgött a csavartja és a negyedik sessionnél már change-upot is dobott. Nem adtak neki túl sok időt, és máris bevetik holnap a mélyvízbe.


A szobatársam ellenben már nem a szobatársam. Szerencsésen megszabadultam tőle és beköltöztem a pálya közelében lévő lakások egyikébe. Ez úgy történt, hogy jeleztem a szervezőnek, hogy nem lenne baj ha én költöznék az egyik lakásba és modnta, hogy ok én leszek a következő. És mivel az egyik játékost aki itt lakott felküldték a Palm Beach Cardinalshoz(High A) így megüresedett egy ágy és odakerültem. Igazából az ágy még nem üresedett meg mivel a srácnak nem szóltak, hogy el kell költöznie... Szóval a fotelban töltöttem az elmúlt két estét. De mára megint csak történt egy elbocsájtás és a lakásból hazaküldtek egy srácot. Az ok: 23 éves, és az már öreg. Úgyhogy ma este már ágyban alszom.A mai meccsen futó egyes, 2 out. Ember lop, csúszik kettőre és már a csúszás pillanatában lehetett látni, hogy valami nagyon nagyon nincs rendben. Lent is maradt, és erősen fájlalta a lábát. Amikor felemelte a lábát a bokája nem állt normálisan, igazából leginkább a fityegett szót tudnám használni. Szaladtak is a gyúrók, elvitték kocsival. Eredmény törött lábszár. Elég kemény.

Nem történt igazán sok komoly sérülés a camp során. Néhány azért előfordult. Gyakori a hamstring (combhajlító) izom húzódás, néhány hasizom húzódás és pár váll sérülés is. Tegnapi nap az egyik dobónkat az egyik dobása után meglátogatta az edző és gyúró és kiszedték a meccsről, azt mondta a lapockájában hallott egy pattanást és fájt neki. Van egy másik srác akinek a vállát már műteni kell. És van egy outfielder akinek a könyöke fájt.  Egy ideig nem akarta jelezni aztán már nem nagyon tudott dobni, úgyhogy szólt az edzőknek. Eredmény: 6 hétig nem dobhat és üthet mivel elszakadtak valamilyen cuccok a könyökében.


A mai meccsen 3 inninget guggoltam. Nagyon tetszett megintcsak. És ma még home runt se ütöttek. A dobkkal még mindig gondjaim vannak mert eléggé önfejüek. Nem volt amúgy semmi különleges akcióm. Egy lopás volt hármasra, aminél nem annyira volt sok esélyem így nem is dobtam ki. De az emberünk eléggé kevés értelemel volt megáldva mivel utána volt egy dobás, ami WP/PB volt. Én inkább a dobóra fognám:) szóval a labdát a backstop fogta meg és ő ezt háramsról nézte végig. Ellenben elég sok labdát kellett blokkolnom és szerintem jó munkát végeztem ma.Sőt majdnem ütöttem egy duplát a rightfield vonalon, de elszútrák a vonalazók és fél méterrel foulball lett az egyes mellett "elsüvítő":) linedriveom. Eztán strikeout lettem de ez már nem volt rossz at bat.


Még egy kis érdekes dolog történt a napokban. A Palm Beach egyik játékosát, akinek az ütő átlaga 140 körül mozog és így már kilóg a lába a csapatból amúgyis, lepickoffolták egyesen miközben futó hármason volt és nem volt semmilyen lopás jel. Szóval az edzők egy 25 dolláros büntetéssel "súlytották" aminek inkább tanitó szándéka lehet.Nos a végére akkor Imi kérdésére válaszolnék. Az a két papagáj az két cardinal, ami ha jól emlékszem vörösbegy lehet. Ez az oka a két "papagájnak". Ellenben, hogy a csapat miért lett ez után a madár után elnevezve azt nem tudom. De biztos sok van ebből a madárból arrafelé vagy valami hasonló.

Nos melyikükről lett elnevezve a Cardinals?

6 komment


2008.04.17. 21:19 SimonyiDénes

Április 17.

Az elmúlt néhány napban is történt egy néhány érdekes esemény.


Kezdjük akkor az engem nem érintőkkel. A hétfő esti meccsen egy leftcenterre tartó flyballt a center és a leftfielder is úgy tartotta, hogy el tudja kapni. De mindketten vetődtek és hát eléggé csúnya vége lett a dolognak. Mivel éppen egymásba vetődtek. De viszonylag szerencsésnek mondhatók mivel az egyiküknek csak a lábával lett valami és egy hétre dőlt ki a másiknak pedig csak összevarták a hátán a spike-tól keletkezett sebet és másnap már játszhatott is. Példátlan sérüléshullám tüzedeli amúgy a Palm Beach Cardinals csapatát, még Spring Training során egy másik outfielder a combhajlító izmát húzta meg és most fog visszatérni a pályára. De egy másik nagyon ilyesztő eset is történt a hétvégén amikor a vasárnapi meccsen a homeon egy ütközést követően a catcher Nick Derba - tavaly vezette az egész Minor league-t caught stealben- lent maradt a földön. Még nem tudják, hogy komolyabb baja van-e vagy sem de egyelőre nem tud dobni. Pénteken fogják megröntgenezni.
Az edzők ellenben ránk rendkívül pipák, mivel úgy látják, hogy senki se játszik elég jól ahhoz, hogy fel merjék küldeni őket ebbe az osztályba játszani. A tegnapi meccs után, a vezetőedző egy 15perces beszédet tartott amiben az "F-word" és a shit keveredett a leggyakrabban. Ugyanakkor a beszédéből nem csak frappáns káromkodásokat lehetett tanulni, de egész érdekeseket is mondott. Szóval megpróbálom összefoglalni: A baseballban az a nagyszerű, hogy nem számít, hogy mekkorára nőttél, milyen erős vagy a játék a tiéd. Minden játékos aki itt van extendeden játszhatna az MLB-ben, mert az ottaniakhoz képest csak az a különbség, hogy ők minden nap ugyanazt a szintet hozzák. Itt mindenkinek megadják a lehetőséget, hogy az MLB-be kerüljenek és azzal mindenki élhet. De a lényeg, hogy a beszédnek meg volt az oka, mivel a meccsen előtte iszonyat gyengén játszottunk.

Ellenben ami érdekesség volt a meccsen, hogy az utolsó két inningben most előszőr nem csak ütésben szerepeltem, hanem játszhattam is a pályán. Nagyszerű érzés volt végre nem csak egy dombot látni, hanem az egész pályát is mögötte. Szóval nagy izgalommal guggoltam be. De az első néhány bemelegítő dobás után már kezdtem megnyugodni és nyeregben éreztem magam. Ellenben úgy tünt a dobónknak nem volt valami jó napja. A dobásai rendre magasan maradtak és viszonylag gyakran lerázta amit kértem. Általában nem sok jó van abból ha a dobó lerázza a catchert és ennek most is meg lett az ára két szép honron kíséretében:) Hozzá tenném, hogy az is kellett hozzá, hogy a viharos szél kifelé fújt. De megdícsértek ami azért jól esett.


A pinetar használatával tisztában vagyok csupán a helyes magyar kifejezéssel nem voltam. Majd igyekszem valami okosnak tünő embert megkérni, hogy mit ajánl egy ilyen kevesebb edzéses rendszerre.

Egy jobb kezes dobó a kéz kiforgatás után a 3as base felé kell hogy mutasson a tenyerével.-Niko-

Hát live bp az azért nem nagyon gyakran van. Általában ha épp nincsen igazi meccsünk akkor van live bp. És azért olyankor sem olyan nagyon sok dobó ellen ütünk, kb 3-5 inninget játszunk olyankor. De dobókkal igazán csak meccseken találkozunk, pontosabban a spring training legelején volt egy hét, hogy minden nap dobók ellen volt live bp, amíg ők és az ütők is hozzá nem szoktak a sebességhez.

6 komment


2008.04.13. 00:15 SimonyiDénes

Április 12.

Előszőr is megköszönném mindenkinek aki boldog névnapot kívánt. Aztán folytatnám, hogy mik az események.

Mai nap a Mets komplexumában játszottunk, ami Port St. Lucie-ban található. Mivel még nem voltam ott, és mióta ismerem a baseballt Mets drukker vagyok, tele kiváncsisággal indultam reggel. Annál is inkább, hogy a sérült MLB játékosok ezekben a komplexumokban rehabilitálódnak. Így fordulhat elő, hogy Brandon Ryan volt a shortstopunk. De ennél egy sokkal érdekesebb dolog történt. A bullpenben melegítettem a következő dobóval és miután ő végzett, láttam, hogy a mellettünk lévő pályán épp BP van és a labdák elég gyakran repülnek ki a pályáról, gondoltam odanézek úgysincs épp semmi dolgom. Ramon Castro, Matt Wise és Moises Alou voltak az ütők. Majd miután Alou végzett a körével odajött hozzám, hogy mi a helyzet és egy rövid diskurzus során elmondta, hogy jövő héten már játszani fog a mi meccsünkön és reményei szerint 2héten belül visszatér. A haja már őszül, de az ütővel elég ügyesen bánik.

A minap megintcsak kötelező méreckedés volt és a mérleg szerint csupán 200 lbs a súlyom, ami ha valaki nem emlékezne 17 fontos csökkenés... Már lehet, hogy Gazsival egy súlycsoportba kerültem:)

Sajnálatos módon elköltöztettek a puerto ricoi fiatalember mellől- még mielőtt bármiféle biliárd golyó is a képbe került volna- és az új szobatársam egy Stew Pomeranz nevű fiatalember lett, aki a leginkább a Jackassből a magas kecskeszakállas csávóra hasonlít(aki a Cool túrában körbevezette az egyetemen a leendő diákokat). Ha az információim helyesek 2005 óta van a csapatnál és nagyon nagy prospect volt. Dobó, 95mph körül hajigált. Aztán tavaly megműtötték a vállát és idén spring trainingen 85-el dobott és fájdalmai vannak. Gimnáziumból draftolták és mint ilyen nem sok tudással rendelkezik. Így ha a baseball karrierje befellegzett akkor nem sok kilátása van. Így a mostani helyzetet eléggé a szívére veszi és az alkoholtól vár gyógyírt - lehet Nikonak is fáj a válla? :) - de attól nem lett jobban ellenben az edzők ellenszenvét kiváltotta és az a hír járja, hogy az évvégén mindenképp elbocsájtják. Amúgy nem sok összezördülésünk van mivel vagy bulizik vagy ha épp itthon van akkor alszik, mint most.


A labda eltevés kérdését csupán feledékenységből kerültem, mivel elraktam az első hitemet. De most már két labdából áll a gyüjteményem, mivel a csütörtöki Marlins elleni meccsen egy nagyon szép basehitet ütöttem a shortstop feje felett. Habár eltörtem közben az ütőt de azt a klubházban úgyis kicserélték:) Szóval már két labdát nézhetek a vitrinbe. De az egyiket felajánlanám, ha lesz egyszer, a magyar baseball hall of fame-be:)


A salak keverésének arányait egyelőre nem sikerült kiderítenem mivel az összes groundkeeper az egyenlítőhőz közel eső országokból származik és nyelvi akadályaink lennének a homok és salak pontos arányának leegyeztetése közben. De majd igyekszem valahogy kideríteni. Amúgy a salak itt egészen más. Sokkal "ragadósabb" nem fújja el a szél, és ha infieldezünk akkor a cipők kikaparják és lukak lesznek rajta. Na ezt lehet nem sikerült rendesen megfogalmaznom


Ha már itt tartunk, hogy ragadós... Még nem tanítottak semmilyen trükkre, hogy a spike-ról kenjem meg a labdát valami anyaggal, de már többször felmerült bennem, hogy egyes dobók valami rákennek mert néha nagyon ragadós lesz a labda. Már volt is olyan dobó aki előttem kente be a kesztyűje belső részét pinetarral (faggyú?). Szóval elő-elő fordulnak ilyen fajta kihágások.


Arról kérdezett a Süti, hogy milyen az ütés gyakorlás. Minden reggel 8 órától "meghívásos" alapon 5-8 ember üt a cage-ekben. Ilyenkor általában előszőr a T-ről ütünk, majd szemből dobnak alulról. Én személy szerint, mivel 8-tól általában a bullpenben kell guggolnunk, fél 8 körül kiszoktam menni és egy fél órát ütök T-ről. A T-ről ütés lényege az, hogy a labda inside részét kell elütni és lehetőleg linedrive-ban úgy, hogy a T-t ne törjük szét. Úgy tartják az edzők, hogy a T-nél kiderül az egész mozgás hibája. Albert Pujols is annyira jónak tartja a T-t, hogy még most is azzal kezdi a gyakorlást. Azt mondta, hogy úgy szokta, hogy végig megy az outside-közép-inside dobásokon és az inside dobásoknál a T-t már szinte a hátsó lábához teszi. A nap során általában van mindig BP, ahol a már korábban leírt 4 kört ütjük-első kör:2bunt,6swing; második kör:szituáció; harmadik,negyedik kör 6swing. A nap végén mindenki kénye kedve szerint maradhat és üthet a cage-ben. Általában 3-4 edző mindig jelen van ilyenkor és vagy BP-t dobnak vagy csak alulról vagy a T-ről. A dobógépet elég ritkán szoktuk használni. Főleg curveball gyakorlásra.


Sajnos az Extended Spring Training közel sem akkora buli, mint a Spring Training. Az emberek már sokkal jobban szét vannak szóródva, az edzések is sokkal egyhangúbbak. A korábban megtalált barátok is elkerültek más csapatokhoz és ilyenkor újra kell barátkozni. De a legrosszabb azoknak a játékosoknak akik azt gondolják, hogy jobban tudnak játszani semmint, hogy itt kellene lenniük és ezért utálják az egészet. Van akinek nem is megy úgy a játék, ahogy szeretné és ilyenkor teljesen maguk alá kerülnek.


Beszélgettem a fő dobó edzővel. És a dobóknak van most egy új módszer, amivel megvédik a könyököt a sérüléstől. Ezt hívják pronation-nek amikor a dobás pillanata után a  dobó a tenyerét kifelé fordítja nem pedig befelé. Szóval beszélgettem ezzel az edzővel-Strom- és azt mondta hogy nagyon szívesen jönne Magyarországra amikor itt nincs szezon, ha az utazását és szállását fizetnék.


A holnapi nap szabadnapot kaptunk így a legvalószínübb esemény az 1 órakor kezdődő meccs megtekintése és/vagy a strand meglátogatása, ahol ellenben cápa és fája veszély van. De lehet, hogy nekem márcsak azért sem szabadna strandra mennem mert még futni támad kedvem a homokban, ami eddig nem sok szerencsével járt...

4 komment


2008.04.08. 02:37 SimonyiDénes

The THING

Ha már így kezd elharapózni a fórumon a hangulat:) Akkor egy kis vidámságot szeretnék csinálni.

Szóval a tegnap reggeli bullpen sessionön ugyebár 22 darab dobó vett részt és hát akkor már minden catcher jelen kellett, hogy legyen. Így 8-an voltunk és volt egy eddig teljesen ismeretlen figura is. 6 dobónak van helye egyszerre így ketten kimaradtunk első körben a mixből. De a helyzet gyorsan változott engem megkért a Dan Bilardello(catcher edző), hogy dobáljak az egyik mixből kiemelt catcherrel a másik kimaradt catchert meg berakták a helyére. Hát elkezdtünk dobálni és leginkább olyan érzésem volt, mint amikor valaki lejön az első edzésére és hát nem tudja pontosan odadobni a labdát a másiknak. Olyan 8 méternyi távolságra lehettünk és olyan 5-6 gyér próbálkozás után, ami leginkább Táti csivi csavijára emlékeztetett- nem azért mert olyan szépen mozgott a labda, hanem mert nem jött el hozzám-:) egy erősebb dobással is megpróbálkozott az ifjú és hát majdnem a mögöttem mellettem lévő (3méterre) guggoló catchert találta el de még fölötte is eldobta. Na ezek után azt kezdtem gyanítani, hogy inkább valami vállfájdalma lehet mert hát valamiért csak ide hívták. Aztán elfeledkeztem az incidensről mert én is bekerültem a mixbe. Aztán ma reggel Bilardello jelezte, hogy lehet, hogy Alfonso-mert, hogy ez a becses neve- helyett valakinek vissza kell majd dobni a labdát. Én meg kérdeztem tőle, hogy mi van azzal a sráccal, fáj a válla? Mondta, hogy:" No! He got the THING". Mire én értetlenkedve kérdeztem, hogy mi?! " THE THING" A nagybetű nem a kiabálást hivatott jelezni, mert ezt a szót csupán az orra alatt morogva merte kimondani. Én ennél kicsit több magyarázatot vártam, mire ő elmondta, hogy ez egy eddig megmagyarázatlan eset és elvétve fordul elő, de az egyik nagyon jó páciens Rick Ankiel, aki képtelen volt strikeot dobni pár éve spring trainingen, ami nem is lett volna komoly gond ha nem dobó lett volna. Azóta outfielderként vissza küzdötte magát az MLB-be. Illetve az idei év spring trainingjén is megfigyelhető volt egy dobónál Eddie Degermannél. Aki az első spring training startjának az első 6 ütőjét elsétáltatta és azóta is gondjai akadnak betalálni a strike zónába.

Tehát ennek az Alfonso Ortiz nevű srácnak nincsen semmi fizikai problémája csupán egy ritka és eddig ismeretlen kórokozó támadta meg a THING:)


Akkor visszatérnék az okos-nemokos kérdésre. Előszőr is szeretném megkérni a nevét nem adó hozzászólót, hogy adja meg máskor a nevét, mert nem állítottam be a fórum hozzászóláshoz semmilyen korlátozást vagy kódot és nem is szeretnék de akkor adja meg mindenki rendesen a nevét. Köszi. Na ezt letudva. Nem lehet kijelenti, hogy mennyire jó a földrajzi vagy matematikai tudása az itteni játékosoknak. Ámbár meglátásom szerint a ledraftolt játékosok közül azok akik egyetemről kerülnek ki azok általában hamarabb kerülnek be magasabb szintű csapathoz. És mivel most itt a leggyengébb szintű csapat van ezért a megfigyelhető értelmi szint alacsonynak mondható:) Ellenben amikor egyetemet( college) látogató játékosokkal beszélek azok általában nem buták sőt. Van aki még azt is tudta, hogy Magyarország hol van. Persze volt olyan latin amerikai akinek azt is el kellett mondani, hogy európa hol van. De azt hiszem, hogy nagyon jogos a hozzászólás, hogy nekünk sincs fogalmunk, hogy az egyes államoknak mi a fővárosa. Például amikor tőlem kérdezgetik az európai fővárosokat és tudom és oda vannak akkor én is ezt a példát mondom nekik, hogy nekem meg erről nincs fogalmam ők meg azt tudják. Azt hiszem, hogy az átlagos amerikai (állampolgár) baseball játékos aki egyetemre járt az egészen magas értelmi szinten áll. Ellenben a latin amerikaiak már gimi alatt is csak baseball edzésre jártak és ez meg is látszik rajtuk. Tudnak baseballozni:)

Ellenben ha a tiszteletet, figyelmet, fegyelmet tartjuk "okosságnak" akkor más a helyzet. Nem tudom, hogy félelemből, vagy mert ez az egyetlen lehetőségük vagy pusztán tiszteletből de az edzések során és azon kívül a játékosok kivétel nélkül tiszteletet tanusítanak az edzők iránt. Amikor beszél az edző akkor általában mindenki némán figyel és bólogat, aztán jön a spanyol tolmács és a latinok is bólogatnak:) A pályán kívüli fegyelemmel kapcsolatban megint csak a latinokról tudnék pár rossz szót szólni. Habár biztos köztük is megtalálható olyan aki kevésbé bulizik. De általában szerintem a pályán kívüli magatartásuk nekik sokkal kivetnivalóbb. Ez azt hiszem hogy annak tudható be, hogy másképpen "szocializálódtak". Egy olyan kisérleten töröm már régóta a fejem, hogy leülök a z öltözőben lévő wc elé és feljegyzem, hogy hányan mosnak/nemmosnak kezet, mert szerintem eléggé lehengerlő győzelem lenne a kezet nem mosók számára. A kutatási eredményről majd tájékoztatást adok ezen a csatornán keresztül:)

Remélem kielégítő választ adtam, és örülök a kérdésnek, ami nagyon sokat segít abban, hogy ne nekem kelljen kitalálnom mindig, hogy miről írjak!

10 komment


2008.04.06. 01:44 SimonyiDénes

Lapocka, rotátor köpeny

Ugyebár elkezdődött az extended spring training 4 napja. A program kissé megváltozott a korábbihoz képest. Nincs többé nyugodt reggelizés, mert az étkezőben nem lehet megmaradni az 50 kiabáló latintól. Már kezdik kikészíteni a kevésbé napbarnított bőrüek türelmét. De mégha elpattanna is a hur valamelyik sápadt arcunál akkor is komoly létszámfölényben vannak a sötétek:)

Tehát a napirend 6:30-as indulás. 8-kor dobók-receptorok bemelegítenek és a változó számú bullpenek megtörténnek. A holnapi nap lesz az eddigi legtöbb bullpen session, számszerint 22. 7 catcher van, és ugye 20/30 dobás. Ezzel kezdődik a nap. Aztán 9-kor eligazítás, eztán bemelegítés. 10-kor elkezdődik egy 3 helyszínes rotáció. Az egyik helyszín a batting cage, ahol értelem szerint ütés gyakorlás történik. A második helyszínen az épp aznapi elméleti oktatás pályán való elsajátítása történik, ez eddig cut-off, futó 1-3, bunt védekezés volt. A harmadik helyszínen pedig az adott pozició csínját bínját gyakoroljuk. 11-kor már bent hűsölünk a légkondicionált klubházban, ahol a nem túl nyugodt ebédünket elköltjük. 12-kor pedig egy meccs kezdődik eddig mindig a piros és fehér csapat között. Ezekben vannak a "tapasztaltabb" játékosok meglátásom szerint. Eddig rendkívül erős kezdődobóval rendelkezett a piros csapat, aminek én is tagja vagyok. Az első napon Joel Pineiro, a második nap Matt Clement, ma pedig Mark Mulder volt a kezdőnk. Pineiro azt hiszem jövő héten már a Major League csapat closere lesz. Pineiro köszönete jeléül vagy 40 doboz pizzát vett nekünk a meccs után.

A meccsek hosszát az épp aznapra jutó dobók dobás száma állapítja meg nem a szabálykönyv. Tegnap 12inninges meccset játszottunk, ami 7-7es döntetlennel zárult, ma pedig egy 7 inninges meccset játszottunk. Az edzők a mai teljesítménnyel elégedetlenek voltak ezért a meccs után minden pozició játékosnak base futás volt a büntetése.

Az az érdekes az itteni erősítéssel, hogy eddig még egyetlen egy darab kört se kellett futnom. És ez nem azért van mert lógtam:) A dobókon kívül nem fut senki hosszú távot és még ők se futnak köröket a pályán. Nekünk is csak tán minden 3. nap van egy kevés sprint amiket majd később leírok.

Azt hiszem rájöttem saját tapasztalatból, hogy mi lehet a legnehezebb a profi játékosoknak. A magány az csak egy része a dolognak. De azt hiszem a legnehezebb az lehet, hogy minden nap ugyanazt kell hoznia. Amit egyiknap simán meg tudok csinálni, azt lehet, hogy a következő nap nem tudom. És egyszerűen nem tudom kitalálni, hogy ha tegnap ment ma miért nem megy de majd holnap megint menni fog. És a mindennapos edzéssel az az elvárás, hogy mindennap ugyanazt a szintet hozza az ember. A mai meccsre, azt mondta az edző, hogy nem professzionális hozzáállást tanusítottunk, hanem amatőr szinten teljesítettünk. Én most kíhúzom magam a felelősség alól, mert az utolsó két meccsen a bullpenben töltöttem az időt és a dobókat melegítettem.

Mint ígértem itt vannak a lapocka és a rotátor köpeny erősítésére való gyakorlatok. Így találtam a legegyszerűbbnek, hogy csak lefotózom a konditeremben levő képeket és, ha valami kérdés van akkor válaszolok rájuk.

Ezek a rotátor köpeny gyakorlatai:


Ezek pedig a lapocka erősítésére vannak:


Ezek lennének hát a gyakorlatok, remélem a képeken lehet látni. Azt hiszem letöltve talán ki lehet őket nagyítani és akkor biztosan jobban látszik, hogy mi a feladat.
A minap egyébként részt vettem a 3-as base-ek reggeli edzésén mivel csak 4dobónak kellett guggolni és így nem kellett volna semmit csinálnom és engedélyezték. Igazából semmilyen komolyabb gyakorlatot nem végeztünk. 4-en voltunk. Előszőr laza rowling szembe, aztán backhand, majd a kesztyűs oldalra is. A labdákat nagyon gyengén ütötték és csak a mozgásra kellett figyelni. A végén még csináltunk 10-15 labdát úgy is, hogy egyesre kellett dobni. Itt gyakoroltunk olyat is, gurított labdával amikor csak éppen, hogy elérjük a labdát és, hogy körbe forogva, vagy egyenesen tovább menve jobb-e eldobni a labdát. Szóval egy kemény ütést sem kaptunk.

Mára ennyi lenne, most elmegyek elköltöm a vacsorámat.
Sok sikert mindenkinek a holnapi/mai meccseken!

5 komment


2008.04.03. 01:58 SimonyiDénes

Április 2.

Ma elkezdődött az Extended Spring Training. Ez lényegében ugyanaz, mint a sima spring training de ez két hónapig tart és a short season ( csak nyáron ) csapatokba lehet így bekerülni. Most vagyunk 80-an és a draft után még jön vagy 30-40 ember szerintem. A mai napon még csak azokkal edzettünk együtt akik már korábban is itt voltak, az újonan érkezőknek előszőr az orvosi vizsgálaton kellett átesni és csak a délután során volt egy rövid edzésük. A 40 új emberből szerintem 35 latin amerikai és így már nagyon úgy tűnik, hogy ők vannak többen. Ami már-már kellemetlen, hogy az öltözőben csak a spanyol kiabálást lehet hallani, mert, hogy ezek eléggé hangosak.

Új szobatársat is kaptam. Egy nagyszájú Puerto Rico-i személyében. Paul Vazqueznek hívják és bevallása szerint a AA csapatban kellene játszania:) A költözést tegnap meg is ünnepelte és csak éjjel 3körül jött haza. Aminek a mai edző meccsen meg is lett a foganatja, 3/3 strikeout:)

Ma nagyon sok érdekes dolog történt.
Körbe néztem reggel az öltözőben és mindenki utált ott lenni. Mindenki inkább lenne már valami csapatnál. Nagyon sokan úgy gondolják hogy lehúznak itt pár hetet és nagyon hamar felkerülnek valami csapathoz.
Reggelente mostantól a dobóknak kell guggolnunk. Szóval a reggelit valószínüleg zsibbadt tenyérrel megenni. Ezenkívül megcselekedtem, amit már nagyon régóta akartam. Mégpedig, hogy kopaszra vágjam a hajam. Lehet, hogy többször nem leszek kopasz:)

Elötte...Utána:)


Na de ezzel csak megünnepeltem, hogy a mai meccsen az utolsó inningben én lehettem a pinch hit lead off man és megfogadtam a jótanácsot miszerint üssek az első dobásra és a labdát a kettes és egyes base közt a right field mezőre kergettem. Szóval megszületett az első BH-m. Szuper:) Örültem neki mint majom a farkának. Vigyorogva átkocogtam a következő ütésnél a kettesre. Még egy ütés már hármason vagyok. Már látom, ahogy rálépek a homera és megszerzem első pontomat. De valami fostos rollingot ütöttek a shortnak és hát otthon kiejtettek. De mindenki nagyon megdicsért, szóval szuper volt.

Igazából azzal, hogy elkezdődött a bajnokság nem nagyon történt semmilyen nagy hajcihő. A minor league meccsek holnap kezdődnek. Mivel itt a Roger Dean Stadiumban van a Cardinals A csapata. És a legtöbb barátom abban a csapatban játszik így valószínüleg elmegyek a meccsükre holnap. De az MLB nyitánnyal nincs nagy hajcihő. Egy egy játékról szoktak másnap beszélni, meg az ESPN-en folyton ez megy de amúgy nincs semmi.

Kérdezgettem csomó különböző csapatban játszó játékost és még az itteni A ligás csapat meccseire is csak pár száz ember megy ki. A rookie csapatok meccseire meg állítólag csak fújjolni mennek ki a nézők. Szóval lehet, hogy mi örülhetünk amikor a döntőre kijön pár száz ember.

11 komment


2008.03.29. 20:26 SimonyiDénes

Dobók

Leültem egy dobóval ma és elmeséltettem vele, hogy milyen rendszerben kell dobniuk. Az illetőt Trey Hearne-nek hívják és mivel a AA csapatnál már nem volt kezdő dobónak hely ezért leküldik a Mexikói ligába. Ami nem annyira rossz üzlet mint ahogy hangzik. 5000$/ hó a fizu és az első osztály szintje a AAA szintjén van. Szóval ő örül ennek. 87-88 mph-val dob.

Tehát akkor íme

Pitch day

Spring trainingen 60 dobás a pitchcount, ami általában 4 inningre van elosztva. Ezért van az, hogy ha túl sokat dobnának egy inningben akkor befejezik az inninget a 3out megléte előtt.
Szezonban az elején 80-85 dobás a maximum, de a szezon előrehaladtával 100 dobás lesz a határ. Még az MLB-be bekerülő fiatal dobóknak is van dobáslimite. Például amikor Clay Buchholz no-hittert dobott tavaly akkor a Boston edzőinek komoly fejtörést okozott, hogy kivegyék-e a meccsről vagy hagyják, hogy befejezze.

Miután dobott, megy futni. 40méter oda-vissza kétszer, egyben. És ezt négyszer megismétli. Szezon közben ez nem feltétlenül van, lehet helyette 15-20 percet biciklizni. Ezután a rotator cuff( ami nemtom mi magyarul) erősítése következik. Ennek a feladatait majd később leírom. És ha mindennel kész van akkor lehet jegelni, maximum 20 percet, de ez sem kötelező. És ha valaki jegel az sem jegel mindent. Ő például csak a köynökét, de van aki a vállát. Szóval ez egyén függő.

Első nap

Konditeremben kezdenek. Has és láb erősítése. Ezután a lapocka erősítése következik. Ezeket a gyakorlatokat is majd később írom le. Ezen a napon is van futás, a póznák közt oda-vissza kétszer egyben, 3 ismétléssel, 3:12 perces időkörláttal. Ezután lehet lazán dobálni, hogy az izom kilazuljon.

Második nap

Ilyenkor van a bullpen. 30 dobásra vannak korlátozva. Előtte nem kötelező hosszút dobni, csak az a lényeg, hogy melegítsenek be rendesen, hogy tudjanak dombról dobni. A 30 dobást általában úgy szokták felosztani, hogy 5 inside, 5outside fastball, 5 csavart, 5 change up, és az utolsó 10 dobást dobják set pozicióból(oldalról). De ha a dobó akar gyakorolni valamilyen dobást akkor változtathat ezen az elosztáson, mert ez nincsen megszabva.
Ahogy látom ezen a napon a legkeményebb a futás, de Trey azt mondta, hogy nem olyan kemény mint amilyennek látszik. Szóval egyszer odavissza 40 méter, 3szori ismétléssel. Kétszer oda-vissza 40méter egyszer. Egyszer oda-vissza 40 méter, kétszeri ismétléssel. És végül kétszer oda-vissza 40méter egyszeri ismétléssel. Persze ezek közben lehet pihenni 20-30mp-et. A nap végén megint a rotator cuff gyakorlatokat kell csinálni és a végén megint lehet jegelni ha valaki szeretne.

Harmadik nap

Kezdés a konditeremben felső test erősítése. Dobálás gyanánt a hosszú dobás van mára kiírva. Ezután már csak az erősítés van hátra. A japánoktól megtanult létrás gyakorlatokkal kezdenek. Ezután 10db 30 méteres sprint. Majd megint a  lapocka izmok erősítése.

Negyedik nap

Ez a lazitós nap. Dobálni csak annyit kell amennyi jól esik, semmi hosszú dobás semmi komoly. Futás 10 db 20méteres sprint. És ezen a napon sem a lapocka sem a másik izomcsoport erősítése nincsen. Aztán a következő nap van a meccs.

PFP/Pitcher's fielding practice/

Ez a dobók védekezését jelenti. Ezt minden nap szokták csinálni.

1. 5 ways to cover first base
  Öt különböző módon kellhet a dobónak az egyes base-en védekeznie. Szóval az 5 mód: Rowling az egyes basenek és a dobó megy egyesre. A második amikor a dobónak nagyon gyorsan kell mennie egyesre, teszem azt, egy gyors futó miatt. A harmadik amikor 3-6-1 dupla játék van és a dobó megy egyre. Negyedik amikor az egyes base nem tudja elsőre megfogni a labdát és a dobónak meg kell állnia egyesen. Az ötödik eset amikor futó van kettesen és a dobónak miután megcsinálta az outot figyelnie kell, hogy a futó nem fut-e haza 3-asról.

2. Comebackers
   Sima egyre dobás illetve dupla játék. Ezt a két lehetőséget szokták gyakorolni.

3. Bunt
   Egy nem túl jó bunt esetét próbálják amikor 3-ason ki lehet ejteni a futót. Szóval bunt és dobás 3-ra. Illetve a sqeeze buntot gyakorolják még, amikor akár kesztyűvel akár kézzel dobják haza a labdát alulról.

Ezeket a feladatokat lehet csak dobókkal csinálni mivel itt egyszerre vagy 20dobó áll sorba:) De ahogy én számoltam egy edzővel és 4dobóval is lehet csinálni, forgó rendszerben.

A dobók ezenkívül elég sokat beszélgetnek egymással arról, hogy ki, hogy dobja a különböző dobását és az a megállapítás, hogy nincs egy jó fogás mindenegyes dobásra. Van aki azt mondta, hogy a labda fogásának nincs is jelentősége mert az egész úgyis az ember karjának a mozgásán múlik. Mondták, hogy ki kell próbálni a csavart labdákhoz több különböző fogást és az ember előbb utóbb rájön, hogy mi a neki legkényelmesebb.


NA ennyit írnék a dobókról. Ja még annyi, hogy a különböző erősítő gyakorlatokat majd leírrom egy következő posztban. Remélem megfelelő és erre gondoltatok. Majd igyekszem valami ilyesmit a védekezésről is írni.  Amúgy a mai meccsen kezdő DH voltam. Első at batemnél RF-re ütöttem egy fly outot. Második at batemnél előszőr érintettem  baset egy sétával.De szerencsére nem HP volt. Bár az első dobás rendkívül sebesen a fejem felé szállt és én mondhatom megilyedtem, hogy huh... De sikerült elkerülnöm a labdát és 5dobással később már az egyesen örültem magamnak. Ezután olyan történt ami még otthon is ritkán történik mégpedig loptam egy baset:) De nem is akárhogyan. Egyesen voltam ment a dobás lengetett a csávó, vettem a másodlagos leademet hallom az ütő törését látom az ütőfejét repülni tehát elindultam kettesre, de néhány lépés után konstatálnom kellett, hogy a labda bizony nincs a pályán sőt nem látni sehol a labdát. Megtorpantam kb félúton járhattam és mondom bazeg a catcher simán leszed bármerre megyek, de hát akkor már inkább kettesen szedjen le. Szóval tovább mentem kettesre és mivel senkinek se volt fogalma, hogy mi történt szépen besétáltam kettőre dobás nélkül. Később az edző is elismerte, hogy nem értette, hogy mi a fene történt és hogy ilyet még nem láttak, hogy eltörik az ütő. Habár a labda állítólag 94 mph volt. De a lényeg, hogy van egy SB-m! BH-m még mindig nincsen de ez már csak részlet kérdés. Holnap lesz a Spring Training utolsó napja és azt hiszem, hogy Extended Spring trainingen fogok maradni, ami maximum két hónap hosszúságú. Igyekszem majd a gyerek edzésekről is érdeklődni, a softballról azonban nem sokat tudhatok meg itt. Legalábbis nem ezektől a játékosoktól de majd utána nézek hátha találok valami könyvet. Mert könyv az bizony van temérdek. A minap bementem egy könyves boltba és egy egész polc tele volt baseball könyvekkel. Szóva majdigyekszem valami jobb fajtát hazavinni. Ja és igen az egyik képen Juan Gonzalez látható egy minor league meccsen. Előfordultak az MLB játékosok a mi meccseinken. Az egyik nap Braden Looper dobott Molinanak az egyik csapatban a másik csapatban meg Mark Mulder volt a dobó. Érdekes világ.

10 komment


2008.03.28. 01:59 SimonyiDénes

Fotók

Feltettem az eddig készült képeket az

http://indafoto.hu/dini

oldalra. Valamiért visszafelé vannak a képek időben és nem tudom, hogy kell kicserélni.
Ha valaki tudja az segítsen!

6 komment


2008.03.27. 00:45 SimonyiDénes

Március 26.

9:00-kor Tony La Russa tartott nekünk egy félórás beszédet. Bevezetéskor elmeséltek róla pár dolgot. Játékosként is nyert World Seriest. Shortstop volt. Edzőként 3 csapatnál volt. A Cardinals valaha volt legjobb győzelmi arányával rendelkező edzője és az MLB 3. legsikeresebb edzője. Szóval eléggé jó edző. Elmondta, hogy nem az érdekli, ha felhívja az egyik MiLB csapat edzőjét, hogy valakinek milyen jók a statisztikái hanem az hogy mennyire harcos az illető és mennyire küzd a meccseken. A kulisszatitkokba is belement. Ha valaki követi a híreket akkor tudja, hogy tavaly illetve idén is felmerült, hogy ő szeretné ha leigazolnák Barry Bondsot. Tisztában van vele ő is, hogy mennyire nem csapatjátékos viszont a csapatnak szerinte szüksége lenne rá. Mivel valakinek védenie kell Pujolst. Mert ha nincs mögötte senki akkor neki csak simán nem dobnak és ezzel a csapattól vesznek el lehetőséget. És La Russa úgy gondolja, hogy ez egy csapat játék és hogy a csapatnak szüksége lenne rá.

Akkor a kérdések. A meccsek igazából nem vérre mennek. A baseball alapvető szabályai megtalálhatóak viszont rögtön két érdekes dolog van. Az első hogy 2 DH is van. Pontosabban csak az egyik DH a másik egy extra ütő aki csak üt. A másik, hogy a dobókra nagyon odafigyelnek és a dobás számra is. Nem tudom hogy hány dobás van megszabva egy inningben, de előfordult olyan is hogy tele pálya 1-2 outnál cséreltek a csapatok mert a dobó túl sokat dobott az inningben. És ilyenkor senki sem hőbörög, hogy még ütnének 4pontot az inningben. De ettől eltekintve telesen komolyak a meccsek.

A bírók
A bírók frankó cuccokban vannak, mint az MLB meccseken. A múltkor elég vicces volt amikor csak edző meccset játszottunk. Pontosabban nem is volt edző meccs mert a pályán nem is védekeztünk csak a dobó és a catcher volt és ütöttünk és még akkor is jöttek bírók és rendesen mondták a strike-ballt:) A bírókkal eddig nem nagyon van probléma. Az emberek nem háborognak még ha hibáznak sem. De ezek a bírók se tökéletesek elkövetnek néha egy-egy hibát de a holland bíró is mondta, hoyg az elkerülhetetlen, hogy néha rosszat ítéljenek. De azt, hiszem az a legnagyobb különbség, hogy a játékosok nem teszik a bírókat nehéz helyzetbe a hőbörgéssel. Persze egy éles meccsen ez már lehet hogy máshogy lesz.

Dobók
Akkor vegyük a Zsobát alapnak. Ha jól ismerem az adatokat akkor ő olyan 83-85 mph lehet. A dobók 85mph felett vannak. De az aki nem éri el a 89-90-et az általában nagyon pontos kell, hogy legyen és/vagy valami istentelen Táti-féle bohócsággal kell, hogy rendelkezzen. A kezdő dobók nem feltétlen dobnak 90-92 felett. De ha valaki 95 körül dob azt már nagyon megbecsülik. Vannak olyan dobók akikról azt mondják, hogy 100mph-t dobott college-ben de már csak 95-98-at dob. De a 100mph miatt tetováltat(hatott) a karjára tűzcsóvákat:) Mindegyik dobó dob 4-seem és 2-seem fastballt. Azt tanítják, hogy a 4-seem az alapdobás de ha insidera mennek akkor dobhatnak 2-seemet is. Viszont a strikeout dobás a 4-seem. Van általában egy csavart labdájuk(slider/curveball) és mindenki dob change upot. Már guggoltam olyan dobónak akinek a slidere az igazából inkább egy cut fastball volt és mégis megtartották. De ő inkább csak reliever. Van nagyon sok olyan balkezes dobó aki 85-89 mph-val dob és "balkezes specialistának" tartják. Igazából ilyen csavart labdát nem nagyon láttam még mint egyik másik ember birtokol itt.
Beszéltem az egyik catcherrel és ő mondta, hogy a fastballokat úgy osztályozzák, hogy 85 alatt átlag alatti. 85-90átlagos.90-95 jó. 95 felett nagyon jó. De nem mindig csak az számít, hogy milyen gyors a labda nagyon sokszor a dobás valamerre mozog és ezért nehéz elütni nem azért mert 90mph.Talán ennyit róluk.

Holnap elutazik a AA csapat Springfieldbe, ahol edző meccset játszik az MLB csapattal 28-án. Mára ennyit! Nem akarom, hogy túl sokat raboljak a munka időtökből!

5 komment


2008.03.25. 23:33 SimonyiDénes

Március 25.

A sok beérkező kritikával nem vagyok hajlandó foglalkozni:) EGyet kell, hogy értsek a Brecsivel-már csak azért is mert neki is van honlapja-:) hogy valőszínüleg vendégként kezelnek és ha még jó is lennék akkor meg még nyernek is rajta. De ettől még igyekszem megfelelő szinten teljesíteni.

Azt hiszem, hogy most már nem is lógok ki a sorból. Már nem érzem magam hülyén amikor valami hülye csavart labdát kell elkapni, amit előtte csak a tv-ben láttam. Illetve már ütésben sem vagyok annyira nagyon rossz. Sőt tegnap kaptam lehetőséget, hogy üssek meccsen. Full count-nál ütöttem egyet kiértem egyesre és safe is voltam és erre visszaküldött az egyes basebíró, hogy bepattant egy labda a pályára. Szépen visszamentem előszőr a boxba, majd a kispadra. De már magamon is bíztató jeleket látok. Már nem érzem esélytelennek a labda eltalálását és a csapattársaim is azt mondják, hogy jobban nézek már ki a boxban. Habár lehet, hogy ez csak azért van mert ledobta pár kilót:)

Szóval az érzéseim, hogy a főnök kérdését és kíváncsiságát is kielégítsem. Nagyon nehéz minden nap újra és újra ugyanazt csinálni és közben mindig megpróbálni 100%-on teljesíteni. Minden reggel még ha nem is 5:30-kor kelek, hanem csak 6:30kor az első gondolatom, hogy nem ma inkább itthon maradok. De persze ezt nem lehet. Mindig az első mozdulat a legnehezebb. A melegítés első mozdulata. Aztán az ember ráhangolódik. A mindennapos dobálástól már nem is érzi az ember, hogy fáradt-e a karja vagy sem mert mindig ugyanannyira fáradt. Ugyanakkor mindig képes lenne egy erős dobásra, de általában a melegítés alatt csak lazán dobálunk. Lelkileg a legnehezebb része az amikor épp valami rosszul megy és akkor nem lehangolódni és emészteni magad, hanem még rátenni egy lapáttal. Ez normál esetben is nehéz de amikor a rengeteg ütéstől és guggolástól már amúgyis remeg a lábad és a folyamatos dobálástól a hátad is fáj. Olyankor rendkívül nehéz és ilyenkor kell valaki általában akinek elmondod, hogy mi a bajod és vagy mond rá valamit vagy nem de ha nem is mond rá semmit már akkor is jobban érzed magad. A legtöbb edző is rendkívül jófej és nem basszák le a játékosokat. Mondjuk nem is nagyon szükséges mert a legtöbb játékos rendesen teszi a dolgát, ha meg nem akkor meg kirúgják:)

A tegnapi nap legnagyobb szenzációt keltő eseménye azonban nem az volt, hogy majdnem BH-t ütöttem, hanem, hogy két játékos nem jelent meg a reggeli névsor olvasásnál. Egyikük 185 cm,110kg, a másik 175cm,75kg.  Ebédre kiderült az oka is. Az egyik srácnak, aki a AA csapatban kezdő játékos, a barátnője a szabály ellenére a szállodában tartózkodott. És a szobatársa (A-ben játszott) illetlen dolgot tett a jancsijával-fiatal korúak is olvashatják- és erre érthető módon a srác rászólt, hogy a barátnője előtt mégse kéne. A kisebbik csak folytatta és a másik megint szólt meglökte. Erre a kicsi egy jól irányzott horgott küldött a szemére. Erre a nagydarab begurult és korházba juttatta a kicsit. A hírek szerint a kicsit elbocsájtották, a nagyot csupán 2hétre felfüggesztették. Megint bebizonyosodott, hogy annyira nem butaságok ezek a szabályok. Hiszen ha betartják, nincs ott a lány és nincs bunyó sem.

A mai napon megtartották a camp legérdekesebb és legunalmasabb előadását egyből egymás után. Az elsőt azt a pénzügyi tervezésről tartották és a "valaki lője már le" is elhangzott a sorok között:) A másik előadást Albert Pujols tartotta arról, hogy ő, hogy üt és minden ilyesmiről. Nem ismerek másik ekkora sztárt, de ő nagyon megérdemli. Elmesélte, hogy a 13. körben draftolták de már a második évében a MLB-be került. Minden télen 3hónapig a spring training előtt naponta 5órát edz. És mindezt azért teszi mert minden évben jobb formában kell a szezont kezdenie mint az előzőt befejezte. Szóval nagyon szimpatikus játékos és a legérdekesebb az volt, hogy hogy tudta kezelni azt, hogy ő a legjobb játékos az MLB-ben. Tisztában van ő is vele, de egy csepp nagyképüség nélkül beszélt az egészről. Szóval ez volt a legérdekesebb előadás.

Na és még a végére felteszek egy képet. Nekem tetszik

7 komment


2008.03.21. 22:25 SimonyiDénes

Március 22.

Kritika érte az eddigi írásaimat, miszerint csupán tényeket írtam le és nem tartalmaztak semmilyen információt arról, hogy én, hogy érzem magam és, hogy látom a dolgokat. Szóval megpróbálok kicsit mélyebben írni a dolgokról. Lehet, hogy van akit ezzel elrettentek, de nagy baj nem lehet belőle.

Szóval az elműlt kettő és a holnapi nap pihenő napnak lett kikiáltva. Ami azt takarja, hogy nem a szokásos délelőtti edzés, délutáni meccs szisztéma zajlik, hanem a délelőtti edzés lerövidül és csak egy bemelegítést tartalmaz, majd 10:30-tól meccset játszunk. Azt mondták használjuk ki ezt a pár napot, és az utolsó héten újra teljesen megújulva induljunk neki.

Azt hiszem a csapattársaim, de legalábbis F. Miklós már régen várja, hogy mikor írom és igen meghúzódtam:) De csak egy éppenhogy húzódásról van szó a bal combhajlítómban és még időben orvosolták a problémát. Úgyhogy 3nap alatt úgy néz ki rendbe tettek. Csütörtökön éreztem, hogy futás közben kemény a "hamstring"-em és jeleztem a minden edzésen jelenlevő orvosnak. MOndta, hogy jó akkor csak óvatosan csináljam a dolgokat és délután nézzek be az orvosi szobába. Így is tettem. Szépen lefektettek kérdezték mi fáj, meg próbálgatták, hogy mennyit bír az izom. Aztán ráraktak valami bizsergetős cuccot és jeget úgyhogy 15 perc után nem is éreztem a lábamat. És a nap hátralevő részében nem is csináltam semmit. Mondták, hogy másnap reggel az edzős előtt mindenképp menjek be és bemelegítik a lábam. Gondoltam, hogy az biztos jó buli lesz így hát meg is jelentem a szobában, ami igazából egészen nagynak mondható egyszerre olyan 10 embert is el tudnak látni benne, amire úgy tűnik van is igény mert azért mindig akad akinek fáj a kislábujja:) A bemelegítésnél megintcsak ráraktak egy szőnyeget a lábamra ami előszőr kellemesen meleg volt aztán olyan 5perc után annyira forróvá vált, hogy a kiabálás és a szájharapás között kellett gondolkoznom. Majd 15perc után leszedték jól megnyújtogatták a lábam és mehettem edzésre. Az állandó ütéstől és mindennapos dobálástól a hátam eléggé megviselődött és már a cipőfűzőmet is a szobatársam köti be:) Na ez túlzás, nincsen semmi baj a hátammal csak azért érzem, hogy használom. Ezt is jeleztek a nagyrabecsült orvosoknak, akik mondták, hogy menjek a szobába szuper megoldásaik vannak. Mondta az egyik illető nevezetesen Puch, hogy üljek be a whirlpoolba. Az én szótáramban ez a jacuzzival egyenlő gondoltam ebből baj nem lehet:) Aztán szépen gatyára vetkőztem odamentem az egyszemélyes whirlpoolhoz és azért csak nem ugrok bele beletettem az ujjamat a vízbe. Na erre a viccben sem mondanák, hogy "fasza" :) Megnéztem a vízhőmérőt, amit a 10-15 fok közt volt félúton. 1perces ismerkedés után csak belemerültem a vízbe ami egy másik egy perc után már megszokható volt. De utána a zuhanyozás közben a csap hideg részén is melegnek hatott a víz. Egyébként erről a gyógymódról már hallottam Ausztráliában is, ahol a helyi focit játszók (leginkább a rögbi és az amerikai foci keveréke) a meccs utáni nap a 15 fokos óceánban gyógyítják a sebeiket.

Csütörtökön Al Hraboskyval vacsoráztam. Nagyon rendes a figura. És elég jó sztorijai vannak a régi időkből. A csapattársam egy Chris Gibson nevű fekete srác, akinek az apukája egész jó játékos volt. 251 Winje volt és 255 complete gamet dobott. Amikor másnap erről beszéltünk edzésen akkor ezt többen nem is akarták elhinni és még engem is elbizonytalanítottak úgyhogy muszáj volt megnéznem a statisztikáját és tényleg igaz. 500 valahány meccsen dobott és 255-öt végig dobott. Az egyik évben 1.12 volt az ERA-ja és még így is 9 vesztes meccse volt. Ezekre a játékosokra még most is nagyon nagy tisztelettel néznek a maiak.

A héten ismét volt egy "cut", megint elküldtek néhány játékost és mostmár többet is az ismerőseim közül. Így ez már közelebbről érintett. ÉS nagyon váratlanul érintett több játékost is. A meghiusúlt interjúból az egyik szereplő Rob Sanzillo is elbocsájtásra került.

Vannak alkalmak amikor sétálunk edzésre reggel, hogy nagyobb gócpontok alakulnak ki a bullpenek mellett. Ilyenkor általában valami nagyobb sztár dob a bullpenben. Ma is hasonló helyzet volt csakhogy az 1-es pályán ahol az MLB-sek szoktak edzeni. Nagyon nagy ember állt a dombon messziről nem tudtam ki az, de láttam, hogy egy 10-es mez a La Russa felirattal is ott áll, gondoltam még van 10percem megnézem mi van. Mark Mulder dobott. És a tavalyi műtétje óta most előszőr dobott ütők ellen. A 3ütő közt kettő pont közelebbi ismerősöm. Egyikük Daniel Descalso apukája az olasz profi baseball ligában játszott és Dan azt mondta, hogy nagyon szeretne egyszer az olasz válogatottban játszani. Úgyhogy megigértem neki, hogy szerzek neki valami contact személyt. Muldert ellenben meglepő könnyedséggel ütötték a Minor League játékosok. Dan azt mondta, hogy minden dobása fent maradt és ezért nem is nagyon mozogtak a labdák. Illetve mondta, hogy múlthéten ütött Matt Clement ellen is ütött és, hogy ő jobb volt. De őt is lehetett ütni. Descalso előtt egyébként viszonylag világos út látszik a MLB-be idén a Palm Beach Cardinalsban(A) játszik majd és nem nagyon van a klubbon belül felette ígéretes kettes baseman.

Hami kérdésére válaszolnék, de mégcsak Dh-ként szerepeltem. Ezek a dobók itt nagyon durvák. És korábban még a bullpenben is problémákat okoztak néha. Mostanra már -nem akarom elkiabálni- de sokkal simábban megy a fogás, és a catcher edző is arra bíztatott, hogy csak dolgozzak keményen ahogy eddig és bekerülhetek meccsen is. Igazából annyira nem egyszerű mindennap 100%-on teljesíteni. Egészen más Magyarországon ahol, van heti 2 meccs és mondjuk 3x2 óra edzés amikor oda kell figyelni. Itt mindennap és mindig koncentrálni kell. Szóval nem egyszerű dolog baseball játékosnak lenni. Az összes játékos aki az MLB-ben van nagyon keményen dolgozott azért éveken keresztül, hogy oda kerülhessen és azt hiszem, hogy az, hogy valaki az MLB-ben játszhat az a hab az i-n a sok évi kemény munkáért.

Érdekes látni, hogy mennyi múlik azon, hogy valakit hova sodor a szerencséje. Rengeteg játékos van itt akik egy másik csapatban MLB-ben játszhatnának de azért, mert van egy Molina elöttük még legalább 4évig nem valószínű, hogy valaha is bekerülnek. Azt mondják rájuk, hogy csak reménykedhetnek, hogy eladják őket valamelyik csapatnak. Ugyanakkor vannak nagyon érdekes történetek is a játékosokról. Például a minap mesélte a catcher edző, Dan Bilardello az ő történetét. 22 évesen spring trainingben felajánlották neki, hogy legyen edző. Előző évben .300,21 HR-t csinált. Ő úgy gondolta, hogy tud játszani AA-ban. Úgyhogy azt mondta az edzőknek, hogy ő még játszani akar. A következő meccsen kezdő catcher volt és az első lopásnál a labdát szépen kihelyezte a centerfieldre. Itt egy kicsit ideges lett de aztán valahogy csak összeszedte magát, mert a meccs végére 3/4 lett,2HR,1tripla és két másik lopást meghiusított. Bekerült a AA csapatba ahol egy másik catcher volt akit a második héten megcsípett valami nagyon durva pók így ő játszott az év hátralevő részében és következő évben már az MLB-ben játszott. Ezzel arra akart rámutatni, hogy sosem szabad feladni és mindig küzdeni kell.

Na mára ennyi lenne.
Kellemes Húsvétot és sok locsolót!

8 komment


2008.03.19. 02:29 SimonyiDénes

Március 18.

Úgy látom, hogy nagyfokú érdektelenség övezi a 4 fiatalemberrel készítendő interjút így ezt elhalasztom ha nem eltörlöm.

A napok mostmár egyre jobban összemosódnak. Nincsen különbség hétvége és hétköznap között. Mindennap ugyanaz a program, délelőtt edzés délután meccs, meccs után extra munka. Szóval az ember elveszti az időérzékét. Most már 3 mérkőzésen is szerepet kaphattam.
 

Szép sorjában. Ugye volt az első at bat amikor még annyira se voltam képes mint a 60 éves Billy Chrystal. Na a második at batem már sokkal jobban alakult. Eljutottam 3-2 höz minden szuperül nézett ki még egy foul ballt is ütöttem:) Aztán rálengettem egy alacsony lasztira és K:) Na de már majdnem basere jutottam. Ugyanezen a meccsen mégegyszer ütéshez kerültem itt gyorsabban végeztek velem. A mai napon 0/3 3K-val a sátorban ütéshez szólítottak 8.inning 6-4-re vezettünk nagy bajt nem csinálhatok. 1-esen futó, edző mondta, hogy üssek az első egyenesre. Mondtam persze nem lesz gond. A második egyenesre ütöttem el is találtam szépen. Gurult a rightfield felé de a nagydarab fekete egyes base megfogta és hát nem egy 3-6-3 dupla játék történt?!:) De már játékba hoztam. Úgyhogy nagyon bíztatóan alakulnak a dolgok:)

Egyébként most van az egyetemi kosárlabda bajnokság döntője. 65 csapat jut a döntőbe és ez van minden sportban van. De állítólag a kosár a legnagyobb balhé. És msot folyton ez megy a tv-ben és mindenki a régi egyetemének drukkol meg minden.Ezt csupán mint érdekesség említettem meg.De lehet hogy nem is érdekes:)

A tegnapi nap során voltak az első szűrések és a hírek szerint kb 10ember küldtek el a 160-ből. Legtöbbjükkel vagy pályán kívüli problémák voltak, vagy már öregek voltak. A tegnapelőtti vacsorán pont egy AAA-s csávóval ettem, akit tegnap menesztettek és valószínü, hogy nagyon váratlanul érintette.

Egy abszolót nem sporthoz kapcsolódó információt is meg kell, hogy osszak mindenkivel. A mai nap során voltam a helyi plázában és volt egy sony bolt. Na mármost az tele volt tv-vel de persze csak LCD-Plazma tv-vel. De van valami új technológia amitől a kép sokkal élőbbnek tűnik és vaami nagyon durva képet tud csinálni a tv. Tényleg úgy néz ki mint a valóságban...Azt mondta az eladó , hogy néhány hónapon belül minden tv el lesz látva ilyen cuccal, úgyhogy ha tvt akarnátok venni akkor várjatok szerintem:) Sony Bravia XBR series. Ezenkívül volt egy OLED technológiás tv ami ugyancsak nagyon komoly képpel rendelkezett.De az egy  új technológia és még nem nagyon árulják.

4 komment


2008.03.16. 01:40 SimonyiDénes

Q&A

A ma esti vacsorámat Pete Kozma, Nick Vera, Rob Sanzillo és Mike Foley társaságában töltöttem.

Ezek a nevek nem sokat mondhatnak de Kozma(SS) 1/8 részben magyar:) Illetve ami talán ennél érdekesebb az az, hogy a 2006-os drafton az 1. körben választották. Nick Vera(3b, 32.round draft) és a bátyja is MiLb játékosok. Sanzillo(C, 42. round draft) apukája volt a lobbistája a hírekben mostanában gyakran szereplő Spitzer szenátornak. Mike Foley(2b, 42. round draft) nem tudom mit írhatok róla de vicces:)

Szóval felajánlották, hogy szívesen válaszolnak bármiféle kérdésre amit feltennétek nekik.Akár baseball akár nem. A lényeg, hogy kérdezzetek ha érdekel valami és ők majd válaszolnak.

Szerintem ez érdekes lehet, de ha nem az akkor legfeljebb nem kérdeztek. A kérdéseket feltehetitek akár a fórumban, akár emailben nekem az sdenes31@hotmail.com-ra.

2 komment


2008.03.14. 23:14 SimonyiDénes

Dress Code

Ha már így megjegyeztétek az öltözéket akkor leírom, hogy ez itt, hogy van.

Szóval első nap kaptunk egy 3 oldalas nyomtatványt, hogy milyen viselkedés az elvárt, miylen öltözék, meg minden hasonló dolog.

Az öltözékre az vonatkozik, hogy a dobók fehér a többiek szürke nadrágban vannak. Ellenben a nadrágot azt nem lehet akárhogy hordani, mindenkinek térdig felhúzva kell lenni, pontosabban a zoknin látható sok csík közül minden színből legalább egy sort kell látni. Ha leengedett nadrágos embert látnál a pályán, akkor az MLB játékos. De ma a Dodgers volt nálunk és náluk például ilyen nem volt.

A sapkát se lehet akárhogy hordani. Csak úgy ahogy egy baseball sapkát "hivatalosan" kell. És a pályán kívül nem is lehet hordani.

E mögött a pályán kívül nem szabad hordani elmélet mögött az áll, hogy állítólag a baseball játékosokkal szeretnek kötözködni és könnyen bajba keveredhetnek a játékosok. És ezt elkerülendő ha nem ellentétes nemű az illető akkor nem is igen mondják el a bárban, hogy baseball játékosok.


Egy nagyon érdekes dolgot figyeltem meg az öltözőben meg azon kívül is. A latinok, a feketék, a fehérek mind külön "kasztokban" vannak. Nem nagyon vegyülnek. Mégha a pályán beszélnek is kicsit, de vacsorázni sose mennek el együtt. És beszéltem emberekkel és mondták, hogy ezt a latinok csinálják. Illetve Brian Andersont is megkérdeztem, aki már volt párszor az MLB csapattal és mondta, hogy ez semmi mert az MLB csapatnál ha megnézném a bemelegítést látnék egy csoport latinót, egy pár feketét egy másik körben, egy rakat fehér embert és egy negyedik kört ahol meg a dobók vannak. Még azt is mondták, hogy van hogy Pujols eljön a Minor League hotelbe és csomó cuccot szétoszt a latin játékosok közt meg ilyesmi.

Már volt két felvilágosító tájékoztatónk is edzések után. Előszőr az alkohol és drogok ellen szólt. Illetve a mai tájékoztató a steroidokról illetve a második részében az óvszer használatáról szólt és , hogy milyen veszélyesek a nők:)

Ja a képeken Pujols és Molina látható. Nyerni nem tudom mit lehet. De ha van valami jó ötlet akkor azt megfontolom.

4 komment


2008.03.14. 02:00 SimonyiDénes

Márius 13.

2 nappal ezelőtt felosztottak bennünket a tényleges csapatbeosztás szerint.
5 csapatra osztottak minket. Én a legalsó csoportba kerültem. De azért mégiscsak egy csoport.

Azóta megváltozott a napi beosztásunk is. A délelőtti edzések megmaradtak. Viszont 1 órától szinte minden nap meccset játszanak a minor league csapatok is. Tegnap is meg ma is a Marlins azonos szintű csapatával játszottunk és mindkétszer nyertünk. Azt mondják, hogy a meccsek végeredményének nincsen semmi jelentősége és , hogy sokkal fontosabb, hogy a kis dolgokat jól csináljuk mint, hogy nyerjünk. Nekem elég kis szerep jutott eddig a meccseken. A melegítő dobóknak guggoltam tegnap. De ma életem első AB-je is meg volt.

9. inningben én voltam az első ütő. Új dobó jött be. Jobb kezes, sidearm. 87-88 mph-ra mérték. Első dobás középen strike. Második dobás alacsony strike. Harmadik dobás inside-magas pont az a hely amit nem lehet elütni, de könnyedén lengetnek rá. Jónak tűnt a labda gondoltam, ha már ideraktak üssük el. Na de azt nem lehet csak úgy elütni szóval szépen visszakocogtam a dugoutba. De meg volt az első. K vagy nem K de meg volt. Szóval lényegében jó volt.

Meccs után még Brian Andersonnal edzettem egy kicsit, aki a legnagyobb catcher prospect az egész farm systemben. Ezek a játékosok bármennyire is jók általában szerények. És egyik se veri a mellét, hogy milyen jó. Aztán mesélte, hogy tavaly a Világ kupán az amerikai csapatban játszott és, hogy a hollandokkal játszottak egy 1-0ás meccset és, hogy nagyon jó dobója volt a hollandoknak. Meg, hogy az olaszoktól kikaptak. Illetve valószínüleg az olimpiai csapatban is benne lesz.

Tegnap egy kisebb felfordulást keltett az öltözőben, amikor 2 MLB játékos bejött és elkezdett bratyizni a Minos League játékosokkal. Készítettem néhány képet, amit remélem fel tudok tenni ide az oldalra. Tessék kitalálni kik az ominózus játékosok.


Sajnos a képeket a telefonommal készítettem így nem a legtökéletesebbek de talán felismerhetőek a játékosok.

Na már ennyi.
Holnap talán már 2 AB-m lesz:)

12 komment


2008.03.10. 23:25 SimonyiDénes

Bemelegítés

Egyik korábbi írásomban megemlítettem, hogy a bemelegítés nem a szokásos nyújtásokból áll úgyhogy leírom, hogy milyen feladatokat csinálunk.

Első lépés, hogy kiraknak 5 bólyát olyan 20méter távolságra a foulline-tól. Ezek mögé felsorakozunk 5-6 fős csoportokban. És a gyakorlatok első felét oda-vissza "futkosva" csináljuk. Ezek előtt nem futunk egyetlen egy kört sem. Sőt eddig egyszer sem kellett futnunk hosszú távot. A dobóknak, azt hiszem néha kell, de a nemdobóknak nem kellett még egyszer sem.

Akkor vissza a futkosós gyakorlatokhoz.
Futkosós gyakorlat:
1.Térd ölelésnek hívják-sima sétálás közben a térdet megemelve a mellkasunkhoz szorítjuk
2.Olyan, mint amikor a kislány ugrál az erdőben.Felhúzza a lábát és csak lazán lefelé kirúgja
3.Oldalazó futás, csak a felső test néz oldalra a lábunkkal egyenesen futunk
4.Oldalra szökdelés oda-vissza
5.Védekező pozicióban lépegetés oda-vissza
6.Kitörés előre, lábbal azonos oldali könyökkel a bokánkat érintjük
7.Hátrafelé futás, miközben a lábunkkal hátrafelé kirugunk, ezzel nyújtva a combot
8.Térd emeléssel futás
9.Sarok emeléssel futás
10.Karaoke magas térddel oda-vissza
11.Nyújtott lábbal levegőbe rugás

Ezután jönnek a helyben végzett gyakorlatok
1.Karkörzés előre-hátra, kicsi-nagy
2.Csipőkörzés
3.Kaszálás
4.Karnyújtás fej felett
5.Karnyújtás elől
6.Karnyújtás elől de most lefelé húzzuk a kezet
7.Guggolás (10)
8.Álló helyzetből védekező helyzetbe ugrás (10)

Lefekszünk a hátunkra
Felhúzzuk a térdünket
9.Csipő tolás felfelé(5db)
10.Egyik lábat kinyújtjuk a másik combbal párhuzamosan és így csipőtolás-másik lábbal is(5-5)

Feltérdelünk és letenyerelünk
11.Kutyapisilés mindkét lábbal(5)
12.Ugyanaz csak közben a lábat forgatjuk előre is meg hátra is (5-5)
13.Egyik lábat kinyújtjuk oldalra és így lábemelés(5-5)
14.Lábunkkal megpróbáljuk hátba rúgni magunkat (5-5)

Hasra fekszünk
15.Skorpió- lábunkkal keresztbe rúgunk a másik oldali kezünkhöz (5-5)
16.Térdünkkel megpróbáljuk megérinteni az azonos oldali hónaljunkat (5-5)

Hátra fordulunk
17.Oldalra nyújtott kezünket keresztbe megérintjük a lábunkkal(5-5)
18.Biciklizés, könyökkel térdérintés(20)

Feltérdelünk féltérdre
19.Előre dőlünk és közben az ellentétes kezünket keresztbe nyújtjuk mindkét oldalon
20.Kinyújtjuk az első lábunkat és lehajolunk hozzá mindkét lábra
21.Felhúzzuk a hátsó lábunkat

22.Mintha gátülésbe leülnénk, de az első lábunkat is bahajlítjik és amennyire tudunk hátra fekszünk
23.Hátsó lábunkat kinyújtjuk és az első lábunkat magunk alá tesszük és előre dőlünk és a fenekünket nyújtjuk mindkét lábra

És ekkor vége. Az elmúlt két napban ezután sprintelések vannak különböző feladatokkal. De általában annyira azért nem borzasztó durvák a feladatok.

10 komment


2008.03.10. 22:40 SimonyiDénes

Orvosi vizsgálat

Imi érdeklődésére a mogyórózás részleteiről is beszámolok.

Indulás 7:45-kor volt. Megírták levélben, hogy a vizsgálat előtt éjfél után ne együnk semmit. Így éh gyomorral jutottam el előszőr a klub házba. Rögtön rengeteg ismeretlen arc. Hátra küldtek a leghátsó terembe, ahol kaptunk egy mappát ami tele volt papírokkal. Volt rengeteg kérdés korábbi sérülésekről, betegségekről, családban előforduló devianciákról.

Rengeteg helyszín volt és nem volt mindegy, hogy milyen sorrendben megyünk végig. Először az általános vizsgálat volt. Bemértek 6'0" , 215 Lbs, 16-os zsírszázalék. Utánanéztem biztos, ami biztos az átlagos az 15-20 között van. De a rekord tartó az valami infielder volt 3,9%-al amin fenn akadtak az emberek, hogy az, hogy lehetséges. Eztán vérnyomás mérés ugyanabban a teremben, majd bekisértek az elfüggönyözött részek mögé egy orvoshoz. Aki meghallgatta a szívem meg minden olyasmit, amit egy átlagos háziorvos csinál. Mikor végzett a szokásos dolgokkal, és már azt hittem vége akkor elkezdte felvenni a gumikesztyűt... És szólt, hoyg lekéne tolnom a gatyám. Mit volt mit tenni, letoltam a gatyám. Szólt, hogy az alsó gatyámat is... Na mondom szépen állunk. Ő gumikesztyűben én meg gatya nélkül... Ekkor jött a mogyorózás, konstatálta, hogy minden a helyén van:)

Ezután szemvizsgálat. Csak egyszerűen olvasni kellett a tábláról.

Aztán kaptunk valami szurit, amit megnéztek két nap múlva, hogy beszineződött-e de mivel nekem nem így nem tudtam meg, hogy mire kaptuk. Vérvétel egy megtermett afro amerikai hölgy által. Azután pisilés. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét el is jutatták nekünk pár nap után. És nem találtak semmi kirívót az eredményeimben.

Következő lépésként egy asztalra feküdtünk és ránk kötöttek mindenféle kábeleket, fél percig ott feküdtünk, majd végeztünk ezen a részen is.

Utána az utolsó rész jött, a fiziológia ha jól gondolom. Itt mindenfelé csavargatták a lábunkat, térdünket, bokánkat. Aztán a vállunkat és könyökünket is megnézték. Lejegyeztek adatokat, hogy mennyire forog vagy mozog az adott testrész.


Hát ennyi lenne itt az orvosi vizsgálat.

3 komment