HTML

dini blogja

Március 4-étől Jupiterben (FL) veszek részt Spring Trainingre...

Friss topikok

  • Matthew: Nem írsz valami összegzést? Én szívesen olvasnék egy ilyet. (2008.06.16. 20:22) Képek 3.
  • Goro Anyja /Bea/: Dini! Élvezetesek voltak az írásaid, -de mint a baseballhoz csak konyító, nem igazán értettem mind... (2008.05.28. 17:39) Május 24.
  • Niko: Szasz Egyébként a mozgásáról egyből fel lehet ismerni. Te elég izmos vagy már? Niko (2008.05.21. 10:03) Pedro's back
  • foldimiki: hi, jun. 6-7-re legyél itthon, hogy leigázhassuk Károlyvárost Tanulj tenyleg minel tobbet, Varun... (2008.05.20. 11:40) Pedro
  • Padre: Megállott az élet odakint öregem? Mi van? (2008.05.19. 08:37) Május 8.

Linkek

2008.03.29. 20:26 SimonyiDénes

Dobók

Leültem egy dobóval ma és elmeséltettem vele, hogy milyen rendszerben kell dobniuk. Az illetőt Trey Hearne-nek hívják és mivel a AA csapatnál már nem volt kezdő dobónak hely ezért leküldik a Mexikói ligába. Ami nem annyira rossz üzlet mint ahogy hangzik. 5000$/ hó a fizu és az első osztály szintje a AAA szintjén van. Szóval ő örül ennek. 87-88 mph-val dob.

Tehát akkor íme

Pitch day

Spring trainingen 60 dobás a pitchcount, ami általában 4 inningre van elosztva. Ezért van az, hogy ha túl sokat dobnának egy inningben akkor befejezik az inninget a 3out megléte előtt.
Szezonban az elején 80-85 dobás a maximum, de a szezon előrehaladtával 100 dobás lesz a határ. Még az MLB-be bekerülő fiatal dobóknak is van dobáslimite. Például amikor Clay Buchholz no-hittert dobott tavaly akkor a Boston edzőinek komoly fejtörést okozott, hogy kivegyék-e a meccsről vagy hagyják, hogy befejezze.

Miután dobott, megy futni. 40méter oda-vissza kétszer, egyben. És ezt négyszer megismétli. Szezon közben ez nem feltétlenül van, lehet helyette 15-20 percet biciklizni. Ezután a rotator cuff( ami nemtom mi magyarul) erősítése következik. Ennek a feladatait majd később leírom. És ha mindennel kész van akkor lehet jegelni, maximum 20 percet, de ez sem kötelező. És ha valaki jegel az sem jegel mindent. Ő például csak a köynökét, de van aki a vállát. Szóval ez egyén függő.

Első nap

Konditeremben kezdenek. Has és láb erősítése. Ezután a lapocka erősítése következik. Ezeket a gyakorlatokat is majd később írom le. Ezen a napon is van futás, a póznák közt oda-vissza kétszer egyben, 3 ismétléssel, 3:12 perces időkörláttal. Ezután lehet lazán dobálni, hogy az izom kilazuljon.

Második nap

Ilyenkor van a bullpen. 30 dobásra vannak korlátozva. Előtte nem kötelező hosszút dobni, csak az a lényeg, hogy melegítsenek be rendesen, hogy tudjanak dombról dobni. A 30 dobást általában úgy szokták felosztani, hogy 5 inside, 5outside fastball, 5 csavart, 5 change up, és az utolsó 10 dobást dobják set pozicióból(oldalról). De ha a dobó akar gyakorolni valamilyen dobást akkor változtathat ezen az elosztáson, mert ez nincsen megszabva.
Ahogy látom ezen a napon a legkeményebb a futás, de Trey azt mondta, hogy nem olyan kemény mint amilyennek látszik. Szóval egyszer odavissza 40 méter, 3szori ismétléssel. Kétszer oda-vissza 40méter egyszer. Egyszer oda-vissza 40 méter, kétszeri ismétléssel. És végül kétszer oda-vissza 40méter egyszeri ismétléssel. Persze ezek közben lehet pihenni 20-30mp-et. A nap végén megint a rotator cuff gyakorlatokat kell csinálni és a végén megint lehet jegelni ha valaki szeretne.

Harmadik nap

Kezdés a konditeremben felső test erősítése. Dobálás gyanánt a hosszú dobás van mára kiírva. Ezután már csak az erősítés van hátra. A japánoktól megtanult létrás gyakorlatokkal kezdenek. Ezután 10db 30 méteres sprint. Majd megint a  lapocka izmok erősítése.

Negyedik nap

Ez a lazitós nap. Dobálni csak annyit kell amennyi jól esik, semmi hosszú dobás semmi komoly. Futás 10 db 20méteres sprint. És ezen a napon sem a lapocka sem a másik izomcsoport erősítése nincsen. Aztán a következő nap van a meccs.

PFP/Pitcher's fielding practice/

Ez a dobók védekezését jelenti. Ezt minden nap szokták csinálni.

1. 5 ways to cover first base
  Öt különböző módon kellhet a dobónak az egyes base-en védekeznie. Szóval az 5 mód: Rowling az egyes basenek és a dobó megy egyesre. A második amikor a dobónak nagyon gyorsan kell mennie egyesre, teszem azt, egy gyors futó miatt. A harmadik amikor 3-6-1 dupla játék van és a dobó megy egyre. Negyedik amikor az egyes base nem tudja elsőre megfogni a labdát és a dobónak meg kell állnia egyesen. Az ötödik eset amikor futó van kettesen és a dobónak miután megcsinálta az outot figyelnie kell, hogy a futó nem fut-e haza 3-asról.

2. Comebackers
   Sima egyre dobás illetve dupla játék. Ezt a két lehetőséget szokták gyakorolni.

3. Bunt
   Egy nem túl jó bunt esetét próbálják amikor 3-ason ki lehet ejteni a futót. Szóval bunt és dobás 3-ra. Illetve a sqeeze buntot gyakorolják még, amikor akár kesztyűvel akár kézzel dobják haza a labdát alulról.

Ezeket a feladatokat lehet csak dobókkal csinálni mivel itt egyszerre vagy 20dobó áll sorba:) De ahogy én számoltam egy edzővel és 4dobóval is lehet csinálni, forgó rendszerben.

A dobók ezenkívül elég sokat beszélgetnek egymással arról, hogy ki, hogy dobja a különböző dobását és az a megállapítás, hogy nincs egy jó fogás mindenegyes dobásra. Van aki azt mondta, hogy a labda fogásának nincs is jelentősége mert az egész úgyis az ember karjának a mozgásán múlik. Mondták, hogy ki kell próbálni a csavart labdákhoz több különböző fogást és az ember előbb utóbb rájön, hogy mi a neki legkényelmesebb.


NA ennyit írnék a dobókról. Ja még annyi, hogy a különböző erősítő gyakorlatokat majd leírrom egy következő posztban. Remélem megfelelő és erre gondoltatok. Majd igyekszem valami ilyesmit a védekezésről is írni.  Amúgy a mai meccsen kezdő DH voltam. Első at batemnél RF-re ütöttem egy fly outot. Második at batemnél előszőr érintettem  baset egy sétával.De szerencsére nem HP volt. Bár az első dobás rendkívül sebesen a fejem felé szállt és én mondhatom megilyedtem, hogy huh... De sikerült elkerülnöm a labdát és 5dobással később már az egyesen örültem magamnak. Ezután olyan történt ami még otthon is ritkán történik mégpedig loptam egy baset:) De nem is akárhogyan. Egyesen voltam ment a dobás lengetett a csávó, vettem a másodlagos leademet hallom az ütő törését látom az ütőfejét repülni tehát elindultam kettesre, de néhány lépés után konstatálnom kellett, hogy a labda bizony nincs a pályán sőt nem látni sehol a labdát. Megtorpantam kb félúton járhattam és mondom bazeg a catcher simán leszed bármerre megyek, de hát akkor már inkább kettesen szedjen le. Szóval tovább mentem kettesre és mivel senkinek se volt fogalma, hogy mi történt szépen besétáltam kettőre dobás nélkül. Később az edző is elismerte, hogy nem értette, hogy mi a fene történt és hogy ilyet még nem láttak, hogy eltörik az ütő. Habár a labda állítólag 94 mph volt. De a lényeg, hogy van egy SB-m! BH-m még mindig nincsen de ez már csak részlet kérdés. Holnap lesz a Spring Training utolsó napja és azt hiszem, hogy Extended Spring trainingen fogok maradni, ami maximum két hónap hosszúságú. Igyekszem majd a gyerek edzésekről is érdeklődni, a softballról azonban nem sokat tudhatok meg itt. Legalábbis nem ezektől a játékosoktól de majd utána nézek hátha találok valami könyvet. Mert könyv az bizony van temérdek. A minap bementem egy könyves boltba és egy egész polc tele volt baseball könyvekkel. Szóva majdigyekszem valami jobb fajtát hazavinni. Ja és igen az egyik képen Juan Gonzalez látható egy minor league meccsen. Előfordultak az MLB játékosok a mi meccseinken. Az egyik nap Braden Looper dobott Molinanak az egyik csapatban a másik csapatban meg Mark Mulder volt a dobó. Érdekes világ.

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://springinjupiter.blog.hu/api/trackback/id/tr54402435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matthew 2008.03.30. 20:45:16

Így kell bázist lopni! Megvárjuk míg recseg az ütő aztán séta :)))

szenyo12 2008.03.30. 21:27:26

a lengetéstől tört el az ütő? vagy hogy.

nem értem...

SimonyiDénes 2008.03.30. 22:13:30

Hát az máig nem derült ki, hogy mitől tört el az ütő. Mert a srác azt mondta hogy nem találta el a labdát. Szóval valószínüleg már el volt törve és a lengetéstől törhetett el.

mengele 2008.03.30. 22:57:48

'rotator cuff': rotátorköpeny, v rotátormandzsetta. A felkarfejet elölről, felülről és hátulról körülvevő izmok együttes elnevezése.

Hami 2008.03.31. 09:26:59

Bár szar, hogy nem leszel a következő meccseken - na jó, ne érzelegjünk:) - örülök, hogy maradsz még! A dobókat akkor ebben a szellemben fingatjuk itthon. Hozzál videót/DVD-t is, gondolom van rengeteg! (Most nem Steven Segalosra gondolok...)

foldimiki 2008.03.31. 15:08:35

Dr. Mengele nagyon jártas a különböző emberi testrészekben...

Matthew 2008.03.31. 20:05:13

Milyen a hangulat most a csapat környékén, hogy kezdődik a szezon? Érezni valami változást mozgolódást?

razgon 2008.03.31. 20:09:12

Köszi az írást, örömmel olvastam.

Összefutottál valami "nagyon trükkös" dobással?

Csilla 2008.04.01. 12:13:55

Kitartás, Dinci..! Figyelemmel kísérjük 'pályafutásod'... :)

Niko 2008.04.02. 20:33:49

Akkor mit gondolkodsz olyan sokat?
Tesék menni könyvesbolt nézni anyag, küldeni haza.

N
süti beállítások módosítása