HTML

dini blogja

Március 4-étől Jupiterben (FL) veszek részt Spring Trainingre...

Friss topikok

  • Matthew: Nem írsz valami összegzést? Én szívesen olvasnék egy ilyet. (2008.06.16. 20:22) Képek 3.
  • Goro Anyja /Bea/: Dini! Élvezetesek voltak az írásaid, -de mint a baseballhoz csak konyító, nem igazán értettem mind... (2008.05.28. 17:39) Május 24.
  • Niko: Szasz Egyébként a mozgásáról egyből fel lehet ismerni. Te elég izmos vagy már? Niko (2008.05.21. 10:03) Pedro's back
  • foldimiki: hi, jun. 6-7-re legyél itthon, hogy leigázhassuk Károlyvárost Tanulj tenyleg minel tobbet, Varun... (2008.05.20. 11:40) Pedro
  • Padre: Megállott az élet odakint öregem? Mi van? (2008.05.19. 08:37) Május 8.

Linkek

2008.03.27. 00:45 SimonyiDénes

Március 26.

9:00-kor Tony La Russa tartott nekünk egy félórás beszédet. Bevezetéskor elmeséltek róla pár dolgot. Játékosként is nyert World Seriest. Shortstop volt. Edzőként 3 csapatnál volt. A Cardinals valaha volt legjobb győzelmi arányával rendelkező edzője és az MLB 3. legsikeresebb edzője. Szóval eléggé jó edző. Elmondta, hogy nem az érdekli, ha felhívja az egyik MiLB csapat edzőjét, hogy valakinek milyen jók a statisztikái hanem az hogy mennyire harcos az illető és mennyire küzd a meccseken. A kulisszatitkokba is belement. Ha valaki követi a híreket akkor tudja, hogy tavaly illetve idén is felmerült, hogy ő szeretné ha leigazolnák Barry Bondsot. Tisztában van vele ő is, hogy mennyire nem csapatjátékos viszont a csapatnak szerinte szüksége lenne rá. Mivel valakinek védenie kell Pujolst. Mert ha nincs mögötte senki akkor neki csak simán nem dobnak és ezzel a csapattól vesznek el lehetőséget. És La Russa úgy gondolja, hogy ez egy csapat játék és hogy a csapatnak szüksége lenne rá.

Akkor a kérdések. A meccsek igazából nem vérre mennek. A baseball alapvető szabályai megtalálhatóak viszont rögtön két érdekes dolog van. Az első hogy 2 DH is van. Pontosabban csak az egyik DH a másik egy extra ütő aki csak üt. A másik, hogy a dobókra nagyon odafigyelnek és a dobás számra is. Nem tudom hogy hány dobás van megszabva egy inningben, de előfordult olyan is hogy tele pálya 1-2 outnál cséreltek a csapatok mert a dobó túl sokat dobott az inningben. És ilyenkor senki sem hőbörög, hogy még ütnének 4pontot az inningben. De ettől eltekintve telesen komolyak a meccsek.

A bírók
A bírók frankó cuccokban vannak, mint az MLB meccseken. A múltkor elég vicces volt amikor csak edző meccset játszottunk. Pontosabban nem is volt edző meccs mert a pályán nem is védekeztünk csak a dobó és a catcher volt és ütöttünk és még akkor is jöttek bírók és rendesen mondták a strike-ballt:) A bírókkal eddig nem nagyon van probléma. Az emberek nem háborognak még ha hibáznak sem. De ezek a bírók se tökéletesek elkövetnek néha egy-egy hibát de a holland bíró is mondta, hoyg az elkerülhetetlen, hogy néha rosszat ítéljenek. De azt, hiszem az a legnagyobb különbség, hogy a játékosok nem teszik a bírókat nehéz helyzetbe a hőbörgéssel. Persze egy éles meccsen ez már lehet hogy máshogy lesz.

Dobók
Akkor vegyük a Zsobát alapnak. Ha jól ismerem az adatokat akkor ő olyan 83-85 mph lehet. A dobók 85mph felett vannak. De az aki nem éri el a 89-90-et az általában nagyon pontos kell, hogy legyen és/vagy valami istentelen Táti-féle bohócsággal kell, hogy rendelkezzen. A kezdő dobók nem feltétlen dobnak 90-92 felett. De ha valaki 95 körül dob azt már nagyon megbecsülik. Vannak olyan dobók akikról azt mondják, hogy 100mph-t dobott college-ben de már csak 95-98-at dob. De a 100mph miatt tetováltat(hatott) a karjára tűzcsóvákat:) Mindegyik dobó dob 4-seem és 2-seem fastballt. Azt tanítják, hogy a 4-seem az alapdobás de ha insidera mennek akkor dobhatnak 2-seemet is. Viszont a strikeout dobás a 4-seem. Van általában egy csavart labdájuk(slider/curveball) és mindenki dob change upot. Már guggoltam olyan dobónak akinek a slidere az igazából inkább egy cut fastball volt és mégis megtartották. De ő inkább csak reliever. Van nagyon sok olyan balkezes dobó aki 85-89 mph-val dob és "balkezes specialistának" tartják. Igazából ilyen csavart labdát nem nagyon láttam még mint egyik másik ember birtokol itt.
Beszéltem az egyik catcherrel és ő mondta, hogy a fastballokat úgy osztályozzák, hogy 85 alatt átlag alatti. 85-90átlagos.90-95 jó. 95 felett nagyon jó. De nem mindig csak az számít, hogy milyen gyors a labda nagyon sokszor a dobás valamerre mozog és ezért nehéz elütni nem azért mert 90mph.Talán ennyit róluk.

Holnap elutazik a AA csapat Springfieldbe, ahol edző meccset játszik az MLB csapattal 28-án. Mára ennyit! Nem akarom, hogy túl sokat raboljak a munka időtökből!

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://springinjupiter.blog.hu/api/trackback/id/tr13398455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

razgon 2008.03.27. 09:34:49

Nagyon jó kis post volt, engem minden dobással kapcsolatos dolog érdekel.

Knuckleball-t nem dobnak edzésen.

Niko 2008.03.27. 11:08:48

Szűkszavú vagy kisfiam, ülj le egyes, valszínű arra gondolnak, hogy hogyan okítják a dobó, receptor párost, hogy jobbak legyenek, kimegy az edző azt mondja a dobóknak, hogy csak így tovább fiaim még 80 dobás, addig én a cklubházban leszek, ha végeztetek két kör levezető, azt pancsi, de addigra odaérek?!

SimonyiDénes 2008.03.27. 23:04:47

Akkor a nagy érdeklődésre való tekintettel, körbe érdeklődök a dobók illetve a dobó edzők között, hogy, hogy múködik az egész nekik és, hogy miféle gyakorlatokat végeznek.

Brecsi · http://www.seopack.hu 2008.03.28. 08:25:50

Dini!

Azt tartsd szem előtt, hogy ezzel a túrával messze a legtapasztaltabb ember leszel a magyar baseball eddigi történetében!!! Mindent kérdezz, ha tudnak adni, akkor oktató anyagok, edzéstervek, bármit a mozdítható hozd haza!:D (Esetleg mobil backstop, ha nem túl nehéz:D)

De most tényleg. Rákérdezhetnél, hogy gyerekedzés leírások nincsenek e. Softballnak is biztos örülnének itthon. Szerintem.

hugod 2008.03.28. 23:45:27

mi örülnénk a softballnak
süti beállítások módosítása